Έξυπνες ιδέες για το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Σε αυτό το άρθρο μοιράζομαι μαζί σας, κάποιες ιδέες που με διευκολύνουν πολύ στην προετοιμασία και διεξαγωγή των πειραμάτων στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Ότι νέο ανακαλύπτω θα το προσθέτω εδώ οπότε μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τακτικά αυτή τη σελίδα!

Πολύμετρο τσέπης UT20B

Πολύμετρο UT20B της UNI-T

Πολύμετρο UT20B της UNI-T

Τα τελευταία χρόνια, τα πολύμετρα έχουν μικρύνει και έχουν γίνει φθηνότερα. Πολύμετρα τσέπης, μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών με κόστος περίπου 5 ευρώ.

Από τους πολλούς τύπους που υπάρχουν, εγώ έχω επιλέξει το UT20B της UNI-T. Με διαστάσεις μόνο 95 x 52 x 26mm, τιμή γύρω στα 5 ευρώ και πλήθος διαθέσιμων λειτουργιών (κάποιες από αυτές προηγμένες όπως δοκιμή μπαταρίας και εξόδου τετραγωνικής κυματομορφής) είναι ο ιδανικός τύπος πολύμετρου για τους μαθητές. Το μόνο ίσως μειονέκτημα του, είναι η τροφοδοσία του με μπαταρία των 12V (τύπου A23) που θα πρέπει να προμηθευτείτε από εξειδικευμένο κατάστημα ηλεκτρονικών σε τιμή περίπου 2 ευρώ.

Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά Πολύμετρου UT20B.

Ψηφιακός ζυγός ακριβείας CAMRY

Ψηφιακός ζυγός μέγιστης μάζα 500g και ακρίβειας 0,1gr

Ψηφιακός ζυγός μέγιστης μάζα 500g και ακρίβειας 0,1gr

Μια εύχρηστη ψηφιακή ζυγαριά με λειτουργία απόβαρου είναι απαραίτητη σε ένα εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απλά πειράματα πυκνότητας μέχρι την παρασκευή διαλυμάτων και πειράματα ροπής αδράνειας. Οι φθηνότερες ζυγαριές (κουζίνας) που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ κοστίζουν περίπου 10 ευρώ με μέγιστη μάζα ζύγισης 2Kg και ακρίβεια 1gr.

Ψάχνοντας να βρω μεγαλύτερη ακρίβεια (0,1gr) για το εργαστήριο, ανακάλυψα ότι υπάρχουν ψηφιακές ζυγαριές σε μέγεθος τσέπης με μέγιστη μάζα ζύγισης από 500gr έως 1000gr και ακρίβεια 0,1gr σε τιμή 12 με 15 ευρώ. Εγώ αγόρασα μία της εταιρείας CAMRY από κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της Αθήνας και την κουβαλάω πάντα μαζί μου!

Εάν σας ενδιαφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, υπάρχει και ζυγαριά της CAMRY με μέγιστη μάζα ζύγισης 100gr και ακρίβεια 0,01gr με κόστος περίπου 20 ευρώ.

Μετασχηματιστής μεταβλητής τάσης με κροκοδειλάκια

Μετασχηματιστές μεταβλητής τάσης (από 3 έως 12 Volt) των 500mΑ και 1000mA αντίστοιχα

Μετασχηματιστές μεταβλητής τάσης (από 3 έως 12 Volt) των 500mΑ και 1000mA αντίστοιχα

Ο μετασχηματιστής μεταβλητής τάσης μπορεί να αντικαταστήσει τις μπαταρίες σε πολλά από τα πειράματα που χρειάζεστε πηγή ηλεκτρικού ρεύματος π.χ. Νόμος Ohm, Σύνδεση αντιστατών σε σειρά και παράλληλα, Ηλεκτρόλυση, Νόμος Faraday κτλ. ‘Εχει κόστος περίπου 10 ευρώ και μπορείτε να ρυθμίσετε την τάση εξόδου από 3 έως 12Volt ανά 1,5Volt (από τον διακόπτη που υπάρχει προσαρμοσμένος).

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μετασχηματιστή μεταβλητής τάσης από κάποιο κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη. Επιπλέον θα ζητήσετε από το κατάστημα, να σας προσαρμόσουν στα άκρα του καλωδίου δύο κροκοδειλάκια (όπως φαίνεται στην εικόνα) για να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή του στις πειραματικές διατάξεις.

Πρόγραμμα σχεδίασης και εκτύπωσης μιλλιμετρέ χαρτιού

Η κύρια οθόνη του προγράμματος Gridomatic

Η κύρια οθόνη του προγράμματος Gridomatic

Ο μόνος σκοπός αυτού του μικρoύ προγράμματος είναι η σχεδίαση και η εκτύπωση (σε εκτυπωτή λέιζερ ή inkjet) χαρτί γραφημάτων τύπου μιλλιμετρέ, είτε στο μετρικό (ανά χιλιοστό) είτε στο βρετανικό (με 8 τμήματα) σύστημα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την κλίμακα, να μεγεθύνετε ή να σμικρύνετε το πλέγμα, να επιλέξετε τα χρώματα του πλέγματος ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από πατώντας εδώ.

Σταθμά ζυγών

Αυτοκόλλητα αντίβαρα τροχών αυτοκινήτων των 5gr και 10gr

Αυτοκόλλητα αντίβαρα τροχών αυτοκινήτων των 5gr και 10gr

Με το νέο μάθημα της Φυσικής Α Γυμνασίου δημιουργήθηκε η ανάγκη για πειράματα μέτρησης μάζας. Η μέτρηση μάζας γίνεται πάντα με ζυγό ισορροπίας και το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία σταθμών για τη μέτρηση μικρών μαζών (της τάξης των 10gr).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για σταθμά, ειδικά αντίβαρα των 5gr ή 10gr που χρησιμοποιούνται στη ζυγοστάθμιση των τροχών αυτοκινήτων. Μάλιστα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από κάποιο βουλκανιζατέρ, μιας και τα παλιά αντίβαρα μετά την αντικατάστασή τους πάνε στην ανακύκλωση.

Μοιραστείτε: