Κοπή και Λύγισμα γυάλινου σωλήνα

Μία από τις πρώτες απορίες που μου γεννήθηκαν όταν άρχισα να ασχολούμαι με το εργαστήριο Φ.Ε. ήταν πώς μπορώ να λυγίσω ή να κόψω ένα γυάλινο σωλήνα εργαστηρίου με ακρίβεια (ακρίβώς στο σημείο που θέλω) και με ασφάλεια (χωρίς θράυσματα γυαλίων). Μετά από εκτενές ψάξιμο στο δίκτυο βρήκα και μετέφρασα τις καλύτερες, κατα τη γνώμη μου, οδηγίες για κοπή και λύγισμα γυάλινου σωλήνα εργαστηρίου.

Κοπή γυάλινου σωλήνα

Τοποθετήστε το σωλήνα πάνω στον πάγκο εργασίας.
Μετρήστε και βάλτε σημάδι με ένα μαρκαδόρο περιμετρικά του σωλήνα στο επιθυμητό σημείο κοπής. Κρατήστε το σωλήνα σταθερά και με την ακμή μιας τριγωνικής λίμας χαράξτε με κάθετες κινήσεις πάνω στο επιθυμητό σημείο κοπής μέχρι να σχηματιστεί μια μικρή χαραγή (αυλάκι). Με τον ίδιο τρόπο, κάντε ένα-δύο χαραγές ακόμα σε διαφορετικά σημεία της περιμέτρου που έχετε σημειώσει με το μαρκαδόρο. Μην προσπαθήσετε να κόψετε το σωλήνα με αυτό τον τρόπο. Πάρτε το σωλήνα με τα δύο χέρια, ένα από κάθε πλευρά της περιμέτρου. Τοποθετήστε τους αντίχειρές όσο το δυνατόν πιο κοντά στη περίμετρο. Πιέστε μαλακά με τους αντίχειρες και τραβήξτε με τα δάχτυλα. Τα δύο κομμάτια του σωλήνα θα πρέπει να χωριστούν. Μην χρησιμοποιήσετε υπερβολική δύναμη. Εάν ο σωλήνας δεν σπάζει εύκολα, κάντε τις χαραγές λίγο βαθύτερες και μεγαλύτερες σε μήκος.

Λείανση των άκρων με θέρμανση

Ανάψτε το φλόγιστρο και ανοίξτε τη στρόφιγγα αρκετά ώστε να σχηματιστεί πλούσια φλόγα. Κρατήστε το σωλήνα από το ένα άκρο του. Θερμάνετε το άλλο άκρο του σωλήνα περνώντας το μερικές φορές μέσα από τη φλόγα. Όταν ο σωλήνας ζεσταθεί, αρχίστε να τον περιστρέφετε με την άκρη μέσα στην φλόγα έως ότου το γυαλί αρχίσει να κιτρινίζει και να λειώνει ελαφρώς. Συνεχίστε τη διαδικασία έως ότου οι τραχιές άκρες γίνουν ομαλές. Μην θερμάνετε πάρα πολύ γιατί το άκρο μπορεί να παραμορφωθεί. Τοποθετήστε το σωλήνα πάνω σε τραπέζι με τέτοιο τρόπο ώστε η ζεστή άκρη να βρίσκεται στον αέρα και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ο σωλήνας κρυώσει επαναλάβετε τη διαδικασία για το άλλο άκρο.

Λύγισμα γυάλινου σωλήνα

Τοποθετήστε το σωλήνα πάνω στον πάγκο εργασίας. Μετρήστε και βάλτε σημάδι με ένα μαρκαδόρο περιμετρικά στο επιθυμητό σημείο τσάκισης. Ανάψτε το φλόγιστρο και ανοίξτε τη στρόφιγγα αρκετά ώστε να σχηματιστεί πλούσια φλόγα. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, κινήστε το σωλήνα αριστερά και δεξιά μέσα από τη φλόγα (ώστε να θερμαίνεται συνολικά μήκος περίπου 5 εκ. του σωλήνα) και ταυτόχρονα περιστρέφετε τον. Όταν ο σωλήνας ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώστε τον στον σκούρο μπλε κώνο της φλόγας. Συνεχίστε τη περιστροφή έως ότου ο σωλήνας κοκκινίσει και μαλακώσει. Απομακρύνετε τον σωλήνα από τη φλόγα και λυγίστε τον αργά και σταθερά. Μην επιχειρήσετε να λυγίσετε απότομα και μην θερμάνετε εκ νέου την περιοχή της τσάκισης. Κρατήστε το σωλήνα στα χέρια σας μέχρι να αρχίσει να κρυώνει και στην συνέχεια τοποθετήστε τον πάνω σε τραπέζι με τέτοιο τρόπο ώστε η τσάκιση να βρίσκεται στον αέρα και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μοιραστείτε: