Ο Nicola Tesla στην ταινία «The Prestige”

Μέχρι το φθινώπορο του 2006 ήξερα για τον N. Tesla ότι και οι περισσότεροι συνάδελφοί μου: ήταν ένας φυσικός αγνώστου ταυτότητας που προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης του μαγνητικού πεδίου στο διεθνές σύστημα (SI) φέρει το όνομα του. Αν και είμαι από αυτούς που πάντα διαβάζουν στα παραθέματα των σχολικών και πανεπιστημιακών συγγραμάτων τις βιογραφίες των μεγάλων φυσικών, μέχρι τότε δεν είχα διαβάσει τίποτα για τον Tesla.

The Prestige

prestige_xlg

Ένα απόγευμα του Νοέμβρίου το 2006, κάποιοι συνάδελφοι μου πρότειναν να δούμε την ταινία The Prestige. Για όσους δεν την έχετε δει, είναι η ιστορία δύο μάγων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα που ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο εντυπωσιακή παράσταση. Χώρις να είμαι υποψιασμένος, είδα τον David Bowie να υποδύεται τον N. Tesla και εντυπωσιάστηκα από τα πειράματα και τις μηχανές που είδα. Είδα να ανάβουν λάμπες πυρακτώσεως πάνω σε παλάμες χεριών ή πάνω στο χώμα. Το χειρότερο από όλα για μένα ήταν ότι αδυνατούσα να απαντήσω στις καταιγιστικές ερωτήσεις των συναδέλφων μου σχετικά με το κατα πόσο όλα αυτά ήταν αληθινά ή στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.

Το επαγωγικό πηνίο Tesla

Την επόμενη μέρα άρχισα να ψάχνω στο δίκτυο και έκπληκτος διάβασα την ιστορία του N. Tesla και είδα την πιο διάσημη εφεύρεση του, το Επαγωγικό Πηνίο Tesla. Η σκέψη μου τότε ήταν ότι αυτή η κατασκευή θα είναι ότι πρέπει για κάποιο διαγωνισμό πειραμάτων φυσικής.

Ο καιρός πέρασε και η ιδέα αδυνάτισε αλλά ένα χρόνο μετά δύο γεγονότα με έκαναν να ασχοληθώ λεπτομερειακά με τη ζωή και το έργο του N. Tesla. Το πρώτο ήταν ένας διαγωνισμός πειραμάτων φυσικής όπου άρχισα να ψάχνω εντατικά πληροφορίες για το επαγωγικό πηνίο (η κατασκευή αποδείχτηκε επικίνδυνη και χρονοβόρα οπότε το εγκατέλειψα… προς το παρόν βέβαια) και το δεύτερο γεγονός η ηλεκτρονική γνωριμία μου με το συνάδελφο και μετέπειτα καλό φίλο Γιώργο. Ο Γιώργος λοιπόν μου πρότεινε να γίνω Χρυσόστομος.

Τα Χρυσοστόμεια

Ο Γιώργος μου εξήγησε τι είναι τα Χρυσοστόμεια και δέχτηκα την πρόταση του. Ετοιμάζοντας λοιπόν μια σύντομη παρουσίαση πήγα στην Αθήνα και έδωσα μια μικρή γεύση στους ανήσυχους νέους (είτε σε χρόνια είτε σε ψυχή) για τη ζωή και το έργο του N. Tesla.

Περισσότερες πληροφορίες

Μοιραστείτε: