Παρουσίαση του Βραβείου Νόμπελ Χημείας 2019 στην τάξη

Το ίδρυμα Νόμπελ συνεχίζει και φέτος την πετυχημένη σειρά Nobel Prize Lessons ( https://www.nobelprize.org/education-network-nobel-prize-lessons/ ) που προσφέρει δικής του δημιουργίας υλικό για την παρουσίαση των βραβείων Νόμπελ κάθε χρονιάς σε μαθητές.

Το υλικό για το βραβείου Νόμπελ Χημείας 2019, που είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη της μπαταρίας λιθίου, αποτελείται από δύο σύντομα βίντεο, μια παρουσίαση 13 διαφανειών με υποστηρικτικό κείμενο και προτεινόμενα θέματα για συζήτηση μέσα στην τάξη. Η δραστηριότητα έχει συνολική διάρκεια 45 λεπτά και μπορείτε να τη βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:

Nobel Prize Lessons – Chemistry Prize 2019: https://www.nobelprize.org/nobel-prize-lessons-chemistry-2019/

Κατά την άποψή μου, το συγκεκριμένο υλικό έχει διαβαθμισμένη δυσκολία που εξαρτάται από τη χρήση ή όχι των επιπλέον πληροφοριών που υπάρχουν στο υποστηρικτικό κείμενο. Αυτή η ευελιξία κάνει το υλικό κατάλληλο για ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα μαθητών από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μέχρι και το τέλος του λυκείου.

Μια ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι το εισαγωγικό βίντεο (διάρκειας περίπου 3 λεπτών) για τη ζωή του Αλφρέντ Νόμπελ το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στην αγγλική γλώσσα. Πρόκληση γιατί το επίπεδο των αγγλικών των σημερινών μαθητών είναι αρκετά υψηλό για να καταλάβουν τα περισσότερα με ίσως κάποια βοήθεια από τον εκπαιδευτικό.

Το δεύτερο βίντεο, με την αφήγηση ενός ειδικού για τον αντίκτυπο των ανακαλύψεων στην ανθρωπότητα, είναι μάλλον περιττό καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές πληροφορίες για το ζήτημα στην παρουσίαση και επιπλέον ο εκπαιδευτικός μπορεί να οδηγήσει τη συζήτηση με τους μαθητές προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί (σύνολο 23 διαφάνειες) θα βρείτε όλες τις δραστηριότητες ενσωματωμένες και μεταφρασμένες στα ελληνικά για να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας. Κάντε τις κατάλληλες προσαρμογές ανάλογα την ηλικία των μαθητών που σκοπεύετε να το δείξετε.

Συνημμένα αρχεία

Μοιραστείτε: