Πειράματα υδροστατικής με απλά υλικά

Πείραμα: Αναψυκτικό Κανονικό ή Light

Διδακτικοί Στόχοι:

  • Να διαπιστώσουν οι μαθητές ότι τα σώματα βυθίζονται ή επιπλέουν σε ένα υγρό, ανάλογα με τις πυκνότητες τους.

Υλικά που χρειαζόμαστε:

  • Ένα αναψυκτικό κανονικό (με ζάχαρη)
  • Ένα αναψυκτικό τύπου light (με γλυκαντικές ουσίες π.χ. ασπαρτάμη). Τα δύο μπουκάλια με τα αναψυκτικά πρέπει να είναι όμοια σε σχήμα και μέγεθος.

Διαδικασία

soda1
Βάζουμε και τα δύο μπουκάλια σε μία λεκάνη με νερό. Παρατηρούμε ότι και τα δύο μπουκάλια επιπλέουν αλλά το μπουκάλι με το αναψυκτικό τύπου light βρίσκεται ελαφρά ψηλότερα.

Προσθέτουμε και στα δύο μπουκάλια μικρή ποσότητα νερού προσέχοντας τις στάθμες να είναι πάντα στο ίδιο ύψος. Κλείνουμε τα μπουκάλια και επανατοποθετούμε στη λεκάνη. Συνεχίζουμε την παραπάνω διαδικασία έως ότου το μπουκάλι με το κανονικό αναψυκτικό να βυθίζεται ενώ το τύπου light να επιπλέει.

Αφαιρούμε τυχόν ενδεικτικά από τα μπουκάλια (π.χ. ετικέτες) και χρησιμοποιούμε δυο ίδια καπάκια ώστε τελικά τα δύο μπουκάλια να φαίνονται ίδια. Ρωτάμε τους μαθητές με ποιο τρόπο μπορούν να ξεχωρίσουν ποιο μπουκάλι περιέχει το κάθε αναψυκτικό χωρίς να τα ανοίξουν (τα μπουκάλια βρίσκονται εκτός λεκάνης). Το πιθανότερο είναι ότι οι μαθητές θα απαντήσουν βάση του α) χρώματος (Υπόδειξη: κοιτάζοντας τα μπουκάλια στο φως δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο χρώμα) β) της ποσότητας ανθρακικού οξέως (Υπόδειξη: αν το άνοιγμα των μπουκαλιών στην φάση προετοιμασίας γίνει προσεκτικά, η ποσότητα των φυσαλίδων που δημιουργείται κατά την ανατάραξη των δύο μπουκαλιών είναι η ίδια).

Τοποθετούμε τα μπουκάλια μέσα στη λεκάνη και τους ζητάμε να ερμηνεύσουν τις παρατηρήσεις τους.

Παλιότερα έκανα το πείραμα με κουτάκια αναψυκτικού. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι εταιρίες έχουν μειώσει την ποσότητα του αναψυκτικού με αποτέλεσμα να επιπλέουν και τα δύο κουτάκια ανυψυκτικού (κανονικό και τύπου light).

Ερμηνεία

Τα αναψυκτικά στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούνται από νερό. Έτσι, αυξομειώνοντας λίγο την ποσότητα του αναψυκτικού με κλειστό μπουκάλι μπορούμε να πετυχαίνουμε πυκνότητες μεγαλύτερες (βύθιση) ή μικρότερες (πλεύση) από αυτή του νερού. Το κανονικό αναψυκτικό περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, μια ουσία με μεγάλο μοριακό βάρος σε σχέση τις γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά τύπου light. Συνεπώς για την ίδια ποσότητα υγρού το κανονικό αναψυκτικό ζυγίζει περισσότερο και συνεπώς για το ίδιο μέγεθος μπουκαλιού το κανονικό αναψυκτικό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα.

Μοιραστείτε: