Εργαλεία για εξαγωγή και αποθήκευση αποσμασμάτων εικόνων

Εδώ θα σας παρουσιάζω τα εργαλεία «Snapshot Tool” και «Snipping tool” (ή εργαλείο αποσπασμάτων στα ελληνικά windows) που χρησιμεύουν για την εξαγωγή και αποθήκευση αποσμασμάτων εικόνων. Το «Snapshot Tool” είναι διαθέσιμο μόνο στο Adobe Reader ενώ το «Snipping tool” είναι διαθέσιμό στα Windows.

Snapshot Tool

Με το «Snapshot Tool” μπορείτε να εξάγετε περιεχόμενο σε μορφή εικόνας από κάποιο αρχείο pdf σε άλλα προγράμματα με επικόλληση (π.χ. word, powerpoint, excel κτλ). Ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να πάρετε εικόνες από κάποιο σχολικό βιβλίο (υπάρχουν σε αρχεία pdf στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου) και να τις μεταφέρετε σε κάποιο αρχείο π.χ. word για να φτιάξετε κάποια άσκηση ή σημειώσεις.

Παρακάτω σας δείχνω δύο παραδείγματα χρήσης των εργαλείων με αναλυτικές οδηγίες και τη βοήθεια εικόνων. (Μέσα σε παρένθεση θα βρείτε την τοποθεσία των εργαλείων αν χρησιμοποιείτε την ελληνική έκδοση του Adobe Reader).

 1. Έστω ότι θέλουμε να πάρουμε την πάνω δεξιά εικόνα (μαρκαρισμένη με πλαίσιο) από το σχολικό Φυσικής Ε’ Δημοτικού και να την βάλουμε σε κάποιο αρχείο word.

 2. Από το μενού εντολών επιλέξτε Edit > Take snapshot.

 3. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σαρώνουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει.

 4. Μόλις επιλέξουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει και ελευθερώσουμε το πλήκτρο του ποντικιου θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που μας πληροφορεί ότι η επιλεγμένη περιοχή έχει αποθηκευτεί. Πατάμε ΟΚ.

 5. Ανοίγουμε το αρχείο word και στο σημείο που μας ενδιαφέρει να βάλουμε την εικόνα, πατάμε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού. Από το παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί, επίλέγουμε «Επικόλληση” ή «Paste” αν έχετε αγγλική έκδοση του word. Η εικόνα σας είναι έτοιμη!

Αν θέλουμε την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος επιλέγουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση προβολής του αρχείου και κάνουμε την ίδια διαδικασία.

Snipping Tool

Το Snipping Tool ή «Εργαλείο αποκομμάτων” δουλεύει με αντίστοιχο τρόπο με το  Snapshot Tool με τη διαφορά ότι σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μπορείτε να πάρετε εικόνες από οποιοδήποτε παράθυρο των Windows και να κάνετε κάποιες παρεμβάσεις στην εικόνα, εφόσον το επιθυμείτε, πριν την αποθηκεύσετε. Για να δούμε ένα παράδειγμα.

 1. Αρχικά θα πρέπει να εμφανίσουμε το Snipping Tool.Για το σκοπό αυτό θα πάμε στην αναζήτηση των Windows και θα πληκτρολογήσουμε «Snipping Tool” εάν έχουμε αγγλικά Windows ή «Εργαλείο αποκομμάτων” εάν έχουμε ελληνικά Windows. Το Snipping Tool θα εμφανιστεί στα προτινόμενα αποτελέσματα της αναζήτησης.

 2. Πατάμε πάνω στο Snipping Tool που εμφανίστηκε στα προτινόμενα αποτελέσματα της αναζήτησης και το πρόγραμμα εμφανίζετε

 3. Το Snipping Tool σας δίνει διάφορες δυνατότητες όπως την επιλογή παραλληλογραμμης περιοχής ή ολόκληρου παραθύρου ή ελεύθερης επιλογής. ΕΠιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα χρονοκαθυστέρησης σε περίπτωση που θέλετε να εμφανίσετε ένα παράθυρο πριν να παγώσει η εικόνα.

 4. Πατώντας «New” ενεργοποιείται η κατάσταση επιλογής και παγώνει η οθόνη προκειμένου να επιλέξετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει. Με κρατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σαρώνετε την περιοχή που σας ενδιαφέρει για παράδειγμα τα κουμπιά γραμματοσειράς στο word

 5. Μόλις αφήσετε το κουμπί η επιλογής σας εμφανίζετε μέσα στο παράθυρο του προγράμματος. Εκεί μπορείτε να κάνετε επεξεργασία της εικόνας όπως να προσθέσετε κόκκινη γραμμη για να τονίσετε κάποιο σημείο της.

 6. Όταν τελειώσετε με την επεξεργασία, πατήστε το εικονίδιο με τη δισκέττα για να αποθηκεύσετε την εικόνα στο φάκελο που επιθυμείτε.

Μοιραστείτε: