Πως προσαρμόζω υπότιτλους σε ένα βίντεο;

Πολλές φορές θέλω να δείξω στην τάξη κάποιο βίντεο αλλά επειδή η γλώσσα αφήγησης ή διαλόγων είναι στα Αγγλικά θα πρέπει να φτιάξω και να προσαρμόσω ελληνικούς υπότιλους. Παρακάτω σας δείχνω τον τρόπο βήμα-βήμα μαζί με τα προγράμματα που απαιτούνται.

Παραγωγή και Συγχρονισμός Υποτίτλων

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το Subtitle Workshop.Το Subtitle Workshop είναι ένας απλός text editor (κάτι σαν το Notepad ή Σημειωματάριο) προσαρμοσμένος όμως στην δημιουργία / επεξεργασία / μετατροπή υποτίτλων. Είναι εύχρηστος, με εύκολη πρόσβαση στα μενού και προηγμένες λειτουργίες με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του χρόνου επεξεργασίας. Περιλαμβάνει ορθογραφικό έλεγχο και προεπισκόπηση του βίντεο που επεξεργάζεστε με αποτέλεσμα να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η εργασία. Απευθύνεται σε αρχάριους και έμπειρους χρήστες.

Το παράθυρο του Subtitle Workshop

Το παράθυρο του Subtitle Workshop

2. Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε ένα έτοιμο αρχείο υποτίτλων και το αντίστοιχο βίντεο για να ξεκινήσετε. Προτείνω να κατεβάσετε (με δεξί κλικ πάνω στο όνομα και «Αποθήκευση ως”) το Eureka-Inertia που είναι σε συμπιεσμένη μορφή οι υπότιτλοι για το βίντεο Eureka-Inertia.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά Εύρηκα! θα βρείτε στο Διδάσκοντας Φυσική Γυμνασίου με κινούμενα σχέδια.

3. Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα subtitles. Aποσυμπιέστε το αρχείο υπότιλων που κατεβάσατε και τοποθετήστε το μαζί με το βίντεο στο φάκελο subtitles. Επίσης παρατηρήστε ότι το αρχείο υποτίτλων και το αρχείο βίντεο έχουν το ίδιο όνομα Eureka_Inertia.srt (αρχείο υποτίτλων) και Eureka_Inertia.avi (αρχείο βίντεο).

Ο φάκελος subtitles

Ο φάκελος subtitles

4. Ανοίξτε το Subtitle Workshop και από το μενού πατήστε File > Load subtitles και επιλέξτε το Eureka_Inertia.srt. Πάλι από το μενού του προγράμματος πατήστε Movie > Open και επιλέξτε το Eureka_Inertia.avi. Εξοικειωθείτε με τη λειτουργία των γκρι κουμπιών κάτω από το παράθυρο προβολής του βίντεο και κάντε όποιες αλλαγές θέλετε στο κείμενο από το παράθυρο Text. Όταν τελειώσετε, αποθηκεύστε το αρχείο υποτίτλων από το μενού File > Save as.

Αναπαραγωγή αρχείων βίντεο με υπότιτλους

largeVLCΓια να αναπαράγετε το βίντεο με προβολή των υποτίτλων που φτιάξατε στην προηγούμενη ενότητα θα χρειαστείτε το VLC.

Μετά την εγκατάσταση, ανοίξτε το βίντεο με το VLC και πλέον η ταινία θα εμφανίζετε με υπότιτλους. Προσοχή, για να αναπαραχθούν οι υπότιτλοι πρέπει το βίντεο και το αρχείο υποτίτλων να έχουν το ίδιο όνομα και να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο.

Ενσωμάτωση υποτίτλων στα αρχεία βίντεο

Αν δεν θέλετε να έχετε δυο αρχεία (υπότιτλοι + βίντεο) αλλά θέλετε να ενσωματώσετε τους υπότιτλους στο αρχείο βίντεο, χρησιμοποιήστε το Format Factory.

  1. Ανοίξτε το Format Factory και από το αριστερό μενού πατήστε AVI (όπως δείχνει η εικόνα).
  2. Στο παράθυρο που εμφανίζεται πατήστε «Προσθήκη αρχείων” και επιλέξτε το Eureka_Inertia.avi.
  3. Στη συνέχεια πατήστε «Ρυθμίσεις εξαγωγής” και στο νέο παράθυρο βρείτε την επιλογή «Επιπλέον υπότιτλοι” και επιλέξτε το Eureka_Inertia.srt
  4. Πατήστε στα παράθυρα ΟΚ και στο κεντρικό παράθυρο πατήστε «Έναρξη” και το αρχείο σας θα είναι έτοιμο σε λίγα λεπτά (ανάλογα το μέγεθός του).
Μοιραστείτε: