Συμμετοχή στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016 στο Τάρτου και Ταλίν της Εσθονίας

Η Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Βασίλη Γαργανουράκη, επικεφαλής αποστολής, Πρόεδρος της ΠΑΝΕΚΦΕ, Δημήτρη Νοταρά, μέντορας Βιολογίας, εκπαιδευτικός Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, Χρήστος Παπανικολάου, μέντορας Φυσικής, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών, Αναστάσιο Βαφειάδη, μέντορας Χημείας, εκπαιδευτικός του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βασίλη Καραμαούνα, συνοδός, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών Μαρία – Ελένη Ζαρφτζιάν, συνοδός και εκπαιδευτικός Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τις ομάδες μαθητών του ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών με τους μαθητές Αντώνη Κωνσταντίνο Κριεζή, Νικόλας Σταθάς και Ευστράτιο Τσακαλίδη και του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τους μαθητές Δημήτριο Αποστολίδη, Απόστολο Αργυρό και Δημήτρη Γαβρίδη, συμμετείχε στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών 2016 (14th European Union Science Olympiad – EUSO 2016) που διεξήχθη από 7 έως 14 Μαΐου 2016 στο Τάρτου και Ταλίν της Εσθονίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) είναι το υπεύθυνο επιστημονικό σωματείο για τη διαδικασία επιλογής, προετοιμασίας και συνοδείας των ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ολυμπιάδες Φυσικών Επιστημών EUSO. Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών διαγωνίστηκαν 46 τριμελείς ομάδες μαθητών (σύνολο 138 μαθητές) από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας διάρκειας τεσσάρων ωρών η καθεμία. Τους μαθητές συνόδευσαν και συνολικά 98 εκπαιδευτικοί. Κατά την άφιξή της στην Εσθονία, την αποστολή μας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ταλίν ο επίσκοπος Μακάριος, εκπρόσωπος της ορθόδοξης εκκλησίας της Εσθονίας. Η τελετή έναρξης και το διαγωνιστικό μέρος έλαβαν μέρος στην πόλη Τάρτου που βρίσκεται στα νοτιανατολικά σύνορα της Εσθονίας με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, το διαγωνιστικό μέρος έγινε στα νέα σύγχρονα εργαστήρια του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Τάρτου που είναι το παλιότερο και το μεγαλύτερο της χώρας. Η πρώτη δραστηριότητα είχε ως κεντρικό θέμα το Γάλα ενώ η δεύτερη τους Συσσωρευτές (μπαταρίες). Τις επόμενες 3 μέρες, οι αποστολές μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Ταλίν για τη διαπραγμάτευση της βαθμολογίας και την τελετή λήξης. Πέρα από τις διαδικασίες του διαγωνισμού, το πρόγραμμα της διοργάνωσης είχε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος π.χ. εθνικά πάρκα, μουσεία κτλ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε σύνολο 5 χρυσών, 19 αργυρών και 22 χάλκινων μεταλλίων, οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν ένα αργυρό (21 θέση), για το ΓΕΛ Κολεγίου Αθηνών, και ένα χάλκινο μετάλλιο (για τα χάλκινα δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης) για το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας! Την πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η μία από τις δύο ομάδες τις Γερμανίας. Την τελετή λήξης της διοργάνωσης , παρακολούθησε μαζί με την ελληνική αποστολή ο Έλληνας πρέσβης στην Εσθονία κ. Κωνσταντίνος Κατσαμπής. Η επόμενη 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2017, θα γίνει στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μάϊου 2017 (http://euso2017.dk/).

Το τραγούδι της τελετής έναρξης και λήξης του #euso2016. Παρόλο που ρίξαμε πολύ γέλιο κάθε φορά που έπαιζε, θα μας μείνει αξέχαστο και θέλω να πω ένα Μπράβο στους Εσθονούς που το τολμησαν: https://www.youtube.com/watch?v=WPqr1nw1imw

Ντροπή μου που το λέω αλλά έπρεπε να έρθω στην Εσθονία για το #euso2016 για να εκμεταλλευτώ την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής και να παρακολουθήσω για πρώτη φορά μπαλέτο. Το έργο με τίτλο “Μοντιλιάνι – ο καταραμένος καλλιτέχνης” όπου παρουσιάζει την ταραχώδη ζωή του ομώνυμου ζωγράφου, είχε μάλλον καλές κριτικές. Ο χώρος, η εθνική όπερα της Εσθονίας, αν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης, ήταν υψηλής αισθητικής με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων (π.χ. Υποχρεωτική Παράδοση τσαντών και παλτών στο βεστιάριο) και μάλλον μικρότερος από άλλες όπερες που έχω δει στην τηλεόραση. Η εμπειρία ήταν σίγουρα θετική αφού ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό αλλά δεν έβρισκα την ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα για το έργο, περίπου 30 χορευτές, άλλοτε όλοι μαζί και άλλοτε μόνο ένας από αυτούς, επέδειξαν υψηλής αισθητικής θέαμα σε μια σκηνή που συνδυάζε αρμονικά παραδοσιακά και σύγχρονα σκηνικά στοιχεία. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οτι ίσως πρώτη φορά παρακολουθησα κάποιου είδους παράσταση με τόση υπερβολή στην κίνηση που όμως είχε καλαισθησία. Επίσης εξαιρετική ήταν η ζωντανή μουσική από την ορχήστρα! Αναρωτιέμαι εάν μου δωθει η ευκαιρία ξανά εάν θα πάω να δω μπαλέτο. Μάλλον θα εξαρτηθεί από το που, πότε, τι και με ποιους…

Φωτογραφίες της Ελληνικής αποστολής στο σύνδεσμο: https://goo.gl/photos/9mucwizDJ5LrecF6A

Συγχαρητήρια αξίζουν αφενός στους μαθητές για τη διάκρισή τους και αφετέρου στους καθηγητές και μέντορες της αποστολής, που με περίσσεια υπομονή και κόπο προετοίμασαν τους μαθητές τους, πολλές φορές εκτός του διδακτικού τους ωραρίου, μεταδίδοντας τους γνώσεις και αποθέματα ψυχικής δύναμης. Ευχόμαστε σε όλους καλή σταδιοδρομία και ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις για το μέλλον!

vgargan Written by:

Είμαι ο Βασίλης Γαργανουράκης και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Φυσικός και εργάζομαι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όποτε βρίσκω χρόνο, αποτυπώνω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μέσω του vgargan.gr.