Συμμετοχή στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2016

Το Μάιο του 2016 ήταν η πρώτη από τις τρεις φορές που ήμουν επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής σε μια Ευρωπαϊκη Ολυμπιάδα Φυσικών ΕΠιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO). To EUSO 2016 έγινε από 7 έως 14 Μαΐου 2016 στο Τάρτου και Ταλίν της Εσθονίας όπου διαγωνίστηκαν 138 μαθητές από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής Χημείας και Βιολογίας. Παρακάτω σας περιγράφω τη μοναδική εμπειρία μου.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου 2016 όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών διαγωνισμών EUSO Νοτιας και Βόρειας Ελλάδας που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Στην 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO θα συμμετείχαν οι ομάδες από το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και από το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σας αρχηγός της Ελληνικής αποστολής έπρεπε να συντονίσω την οργάνωση της ομάδας προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. Για το σκοπό αυτό γινόταν διαδικτυακές συναντήσεις μέσω skype κάθε περίπου 15 μέρες με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων καθηγητών που θα συμμετέχαμε στην EUSO 2016 όπου συζητούσαμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήρθα σε επαφή με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ταλίν και την Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας προκειμένου να τους ενημερώσω για την εκεί παρουσία μας και να τους προσκαλέσω στην τελετή έναρξης ή λήξης του διαγωνισμού. Τελικά, στην τελετή λήξης του διαγωνισμού εξέφρασαν ενδιαφέρον να παραστούν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαμπής, Πρέσβης της Ελλάδος στην Εσθονία και ο Επίσκοπος Μακάριος, εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, είχα σκοπό να «ανεβάζω” τακτικές ενημερώσεις με νέα της Ελληνικής αποστολής στη σελίδα facebook του σωματείου της ΠΑΝΕΚΦΕ στη διεύθυνση https://www.facebook.com/panekfe.gr/ με την ετικέτα #euso2016.

1η Μέρα (7 Μαΐου 2016): Άφιξη

Το Σάββατο 7 Μαΐου αναχώρησε η Ελληνική αποστολή που αποτελούνταν από 6 εκπαιδευτικούς και 6 μαθητές. Η πρώτη ομάδα της αποστολής που αναχώρησε από Αθήνα έφτασε, μέσω Φρανκφούρτης, στο αεροδρόμιο του Ταλίν της Εσθονίας κατά το μέσημέρι της ίδιας μέρας. Η δεύτερη ομάδα με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη έφτασε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η πρώτη ομάδα της Ελληνικής αποστολής με τον κρητικής καταγωγής Επίσκοπο Ταλλίννης Μακάριο στο αεροδρόμιο του Ταλίν.

Η πρώτη ομάδα της Ελληνικής αποστολής συνεντήθηκε με τον κρητικής καταγωγής Επίσκοπο Ταλλίννης Μακάριο που μας έκανε την τιμή να έρθει και να μας συναντήσει στο αεροδρόμιο του Ταλίν. Ο Επίσκοπος μας μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε η Εσθονία στα χρόνια του κουμμονισμού αλλά και με μεγάλη περηφάνεια για τα επιτεύματα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες κάτι που έμελλε να το διαπιστώσουμε αρκετά σύντομα. Τέλος, μοιράστηκε μαζί μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ιεραποστολικό του έργο σε μία χώρα όπου περίπου το 8% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και το 65% άθεοι.

Η έκπληξη για το που βρίσκεται τεχνολογικά σήμερα η Εσθονία ήρθε αμέσως μετά που επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο της γραμμής που θα μας πήγαινε από το αεροδρόμιο του Ταλίν στο Τάρτου. Πληρώσαμε εισιτήριο 15 ευρώ για την πρώτη θέση (3 ευρώ ακριβότερη από τη δεύτερη θέση) για τα 189 χλμ. από Ταλίν για Τάρτου. Σε όλο το λεωφορείο υπήρχε δωρεάν ασύρματο δίκτυο και κάθε κάθισμα έχει την ατομική του πρίζα για να φορτίζεις τη φορητή συσκευή σου και τραπεζάκι για να την τοποθετήσεις. Όπως βλέπετε κάθε κάθισμα έχει ατομική οθόνη που κάποιος μπορεί να δει ταινία, να σερφαρει στο δίκτυο, να ακούσει μουσική και να διαβάσει ή να ακούσει το βιβλίο της προτίμησης του. Ο δρόμος ήταν εξαιρετικός με ελάχιστες ανωμαλιες και χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες καθώς το ανάγλυφο της χώρας είναι εντελώς επίπεδο. Τέλος η όμορφη φύση με ψηλά πράσια δέντρα ήρθε να ολοκληρώσει το σκηνικό ηρεμίας και γαλήνης. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για ταξίδι ή και ακόμα και χώρο εργασίας!!!

Το λεωφορείο που μας μετέφερε από το αεροδρόμιο του Ταλίν στο Τάρτου

Μόλις φτάσαμε στο ξενοδοχείο στο Τάρτου κάναμε την εγγραφή μας και παραλάβαμε τον ατομικό μας εξοπλισμό (κρεμαστή κάρτα συμμετέχοντα, σακίδιο πλάτης, ενημερωτικά φυλλάδια για την πόλη, σοκολάτες κτλ). Παρακάμψαμε δε την εθιμοτυπική φωτογραφία της αποστολής καθώς οι μισοί από μας δεν είχαν  φτάσει ακόμα.

Αφού ξεκουραστήκαμε λίγο, κατεβήκαμε για βόλτα να δούμε την πόλη. Το πρόγραμμα του EUSO είναι πολύ εντατικό και οι ευκαιρίες για ελεύθερο χρόνο   χωρίς να είσαι εξουθενομένος από την κούραση είναι ελάχιστες και πρέπει να τις εκμεταλεύεσαι όλες! Κατα τη διάρκεια της βόλτας πετύχαμε την ομάδα της Κύπρου που είχε καθίσει σε ένα όμορφο μαγαζί για να πιουν μια μπύρα και αποφασίσαμε να τους συνοδεύσουμε. Η Εσθονή σερβιτόρα όταν έμαθε ότι είμαστε από Ελλάδα μας λέει στα αγγλικά «Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, παραλία σαν τον Μπαλο στα Χανιά δεν έχω βρει πουθενά!” Αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας!!!

Η Εσθονή σερβιτόρα

2η Μέρα (8 Μαΐου 2016): Τελετή Έναρξης και Μετάφραση του Task 1

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με πρωϊνο στο ξενοδοχείο και ετοιμασία για την τελετή έναρξης του EUSO 2016. Οι Εσθονοί είχαν κάνει πολύ καλή δουλεία στην οργάνωση της τελετής έναρξης η οποία παραδοσιακά απότελείται από χαιρετισμούς και από την παρουσίαση των ομάδων. Οι Εσθονοί για την παρουσίαση των ομάδων χρησιμοποιήσαν μικρά σκετσάκια που το καθένα αντιστοιχούσε και σε μία χώρα. Το σκετσάκι της Ελλάδας έδειχνε ένα νέο και θαρραλέο αγόρι να φλερτάρει μία τουρίστρια σε ένα αρχαιολογικό χώρο. Επίσης ανεξίτηλο θα μας μείνει το, άγνωστο για μένα μέχρι τότε, τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάβαση από κάθε μέρος της τελετής στην επόμενη.

Η Karin Hellat, οργανωτική πρόεδρος του EUSO2016, κλείνει την τελετή έναρξης.

Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και πήγαμε για επιθεώρηση των εργαστηρίων και των πάγκων κάθε ομάδας. Στην πόρτα του λεωφορείου, μας μοίρασαν το Task 1, τα θέματα της πρώτης μέρας του διαγωνισμού, του οποίου η μετάφραση θα ξεκινούσε αμέσως μετά την επιθεώρηση των εργαστηρίων.

Από τον επόμενο διαγωνισμό EUSO2017, η επιθεώρηση των εργαστηρίων και των πάγκων των ομάδων καταργήθηκαν για λόγους εξοικονόμησης χρόνου. Αντ’ αυτού τα υλικά και οι διατάξεις που χρησιμοποιούν οι μαθητές υπάρχουν στο χώρο της μετάφρασης ώστε να μπορούν να τα ελέγχουν οι μέντορες.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο και μετά το μεσημεριανό φαγητό, μπήκαμε σε μία μεγάλη αιθουσα του ξενοδοχείου όπου υπήρχαν πάγκοι με καρέκλες και ταμπέλες με τα ονόματα των χωρών όπου έπρεπε να καθήσει κάθε αποστολή. Η διαδικασία της μετάφρασης ξεκινάει πρώτα με τη συζήτηση των θεμάτων ανάμεσα στην επιστημονική επιτροπή και τις αποστολές. Η συζήτηση περιλαμβάνει ασάφειες στη διατύπωση ερωτημάτων, βαθμολογία αναντίστοιχη με τη δυσκολία ερωτημάτων κτλ. Για το σκοπό αυτό, η επιστημονική επιτροπή ανάρτησε τα θέματα στο Google drive και έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις ομάδες να τα μελετήσουν και στους επικεφαλής να γράψουν σχόλια πάνω στα επίμαχα σημεία των θεμάτων. Τα θέματα απότελούνται από τις εκφωνήσεις, τα απαντητικά φύλλα και τυχόν παραρτήματα. Τα θέματα χωρίζονται σε τρία κεφαλαια που αντιστοιχούν στα μαθήματα της Φυσικής, Χημείας Βιολογίας.

Εγώ με τον Χρήστο Παπανικολάου στην αίθουσα της μετάφρασης κρατώντας τις κάρτες ψηφοφορίας

Στη συνέχεια ένας εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής παίρνει το μικρόφωνο και αρχισε να συζητάει από την αρχή κάθε θέματος τα σχόλια που υπήρχαν γραμμένα. Ενδιαφέρον έχει ότι κάθε ομάδα είχε στον πάγκο της μία κόκκινη και μία πράσινη κάρτα. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των ομάδων, ο εκπρόσωπος ζητούσε από τις ομάδες να ψηφίσουν σηκώνοντας την πράσινη κάρτα εάν συμφωνούν με την αλλαγή ή την κόκκινη εάν διαφωνούν με την αλλαγή. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται χωριστά για κάθε μέρος των θεμάτων που αντιστοιχεί στα μαθήματα της Φυσικής Χημείας και Βιολογίας. Μετά το τέλος της συζήτησης κάποιας ενότητας θεμάτων, η αντίστοιχη επιτροπή αποσύρεται προκειμένου να πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές και όταν οι αλλαγές όλων των θεμάτων και απαντητικών φύλλων ολοκληρωθούν μοιράζονται (ψηφιακά) εκ νέου στις ομάδες.

Η αίθουσα όπου έγινε η συζήτηση και η μετάφραση των θεμάτων

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της ημέρας ολοκληρώνεται η μετάφραση, η εκτύπωση και το σφράγισμά των θεμάτων σε ειδικούς φακέλους. Παρόλο που η μετάφραση έχει ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα, με διαλείμματα λόγω της συζήτησης, είναι μια επίπονη διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετές ώρες. Οι πιο γρήγορες ομάδες τελειώνουν στη 1 το πρωί ενώ οι πιο αργές πάνε ακόμα και στις 5 το πρωί!!! Δυστυχώς η Ελληνική ομάδα είναι από τις πιο αργές που ερμηνεύεται από το ότι τα μέλη της αποστολής αλλάζουν κάθε χρόνο, αφού είναι οι καθηγητές των σχολείων που προκρίνονται, ενώ οι άλλες ομάδες έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σταθερά μέλη.

Και περίπου στις 10 αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν οι μπύρες για να βοηθήσουν στη μετάφραση

3η Μέρα (9 Μαΐου 2016): Επίσκεψη στο Soomaa National Park

Παρόλο τις λιγοστές ώρες ύπνου, την επόμενη μέρα η Ελληνική αποστολή ακολούθησε το πρόγραμμα κανονικά και επισκέφθηκε το Soomaa National Park. Το Soomaa National Park είναι από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα της Εσθονίας και είναι μοναδικό καθώς πλημμυρίζει εκτενώς κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο μόνο μέσω κανό ή καγιάκ. Σε άλλες εποχές (όπως ο Μάιος που πήγαμε εμείς), το Εθνικό Πάρκο έχει περιοχές που είναι προσβάσιμες με ξύλινους διαδρόμους και μονοπάτια, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όλη την οικογένεια να βγει στη φύση.

Με τον Χρήστο κάνοντας κανό στο πάρκο Soomaa.

Με την επιστροφή μας στο Τάρτου μας άφησαν στο Λύκειο Tamme Gymnasium όπου εγκαινιάστηκε εκκείνη τη χρονιά και θα φιλοξενήσει σήμερα τις μαθητικές ομάδες του #euso2016 για δείπνο και συναυλία. Προφανώς οι Εσθονοί θα κάνουν τα πάντα να μας εντυπωσιάσουν όπως άλλωστε προσπάθησαμε να κάνουμε και εμείς στο #euso2014. Αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία που δίνει η Εσθονία, μια χώρα με πληθυσμό μόλις 1,3 εκ. κατοίκους, στην εκπαίδευση των μαθητών της φτιάχνοντας τέτοια κοσμήματα. Περα από την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης, ένα μεγάλο μπράβο στον Εσθονικό λαό, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που κρατούν σε πολύ υψηλό επίπεδο όλες τις υποδομές τους.

Αν και όλοι οι χώροι του σχολείου ήταν εντυπωσικοί, ο πιο εντυπωσακός όλων ήταν οι τουαλέτες!

Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο Tamme Gymnasium (δικό μας Λύκειο) στο Tartu της Εσθονίας που εγκαινιαστηκε φέτος. Αριθμός μαθητών ανά τμήμα 30-35, δύο καθηγητές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο ένας καθηγητής μόνο για το εργαστήριο ο άλλος για τη θεωρία. Το πόσο συχνά χρησιμοποιείται το εργαστήριο εξαρτάται από τον εκάστοτε καθηγητή (δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του σε κάθε μάθημα). Ο εξοπλισμός είναι εν μέρει από το παλιό σχολείο και εν μέρει καινούργιος. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι 25 διδακτικές ώρες διάρκειας 70 λεπτά η κάθε μία.

Vasileios Garganourakis is with Dimitris Notaras at Gunpowder Cella.
Vasileios Garganourakis is with Stella Ioannou-Loucaides at Dorpat Hotel & Convention Centre.

May 10, 2016Tartu, Estonia

4η Μέρα (10 Μαΐου 2016): Μετάφραση του Task 2

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη μετάφραση των θεμάτων του #euso2016. Δείτε πως άλλαξε η έκφραση του Τάσου (χημικός) μόλις έμαθε ότι έναν όρο της Φυσικής τον μετέφρασε λάθος καμία 20αρια φορές!!!Για μην κάνω τον έξυπνο σαν Φυσικός, όλοι βρεθήκαμε κάποια ή κάποιες φορές στη θέση του Τάσου…

Είπαμε ότι σήμερα θα τελειωναμε πιο γρήγορα τη μετάφραση αλλά δεν το βλέπω!!!

Vasileios Garganourakis is at Dorpat Hotel & Convention Centre.

May 11, 2016Tartu, Estonia

5η Μέρα (11 Μαΐου 2016)

Όπως βλέπετε από το σημερινό πρόγραμμα, με περισσεια σωματική (μέσος όρος ύπνου 3 ώρες την ημέρα κυρίως λόγο υπερεντασης) και πνευματική κόπωση, αφήνουμε το Τάρτου και πάμε προς την πρωτεύουσα Ταλίν. Οι εντυπώσεις για το Τάρτου αναμεικτες καθώς αφενός μπορεί να είδαμε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά ιδρύματα και η ομάδα να δεθηκε στις δύσκολες στιγμές της μετάφρασης αλλά το Τάρτου σαν πόλη δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα στοιχεία καλαισθησίας. Μόνη εξαίρεση ένας κεντρικός πεζοδρομος με μαγαζιά και η περιοχή γύρω από το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Οι προσδοκίες για το Ταλίν είναι μεγαλύτερες καθώς το κέντρο της είναι χαρακτηρισμενο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σας αφήνω για να τελειώσω τη βαλίτσα μου που να δω που θα χωρεσω τόσες σοκολάτες που μας έδωσαν! 

Vasileios Garganourakis is with Dimitris Notaras and Christos Papanikolaou at Old Town Tallinn.
Vasileios Garganourakis is drinking μπύρες with Dimitris Notaras and Christos Papanikolaou at Koht.
Vasileios Garganourakis is with Dimitris Notaras and Christos Papanikolaou at Meriton Grand Conference & Spa Hotel.

May 12, 2016Tallinn, Estonia

6η Μέρα (12 Μαΐου 2016): Διαπραγμάτευση βαθμολογίας και Εθνική Όπερα

Ετοιμαζόμαστε για τη διαπραγματευση (moderation) των βαθμών που θα γίνει για τις ομάδες μας στις 5 σήμερα το απόγευμα. Ίσως κερδίσουμε μερικές μονάδες ακόμα…

Σκληρή μάχη δίνουν οι μεντορες της ομάδας μας με την επιστημονική επιτροπή του #euso2016 αυτή τη στιγμή.

Ντροπή μου που το λέω αλλά έπρεπε να έρθω στην Εσθονία για το #euso2016για να εκμεταλλευτω την πρόταση της οργανωτικής επιτροπής και να παρακολουθήσω για πρώτη φορά μπαλέτο. Το έργο με τίτλο «Μοντιλιάνι – ο καταραμένος καλλιτέχνης” όπου παρουσιάζει την ταραχωδη ζωή του ομώνυμου ζωγράφου, είχε μάλλον καλές κριτικές. Ο χώρος, η εθνική όπερα της Εσθονίας, αν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης, ήταν υψηλής αισθητικής με την τήρηση όλων των πρωτοκολλών (π.χ. Υποχρεωτική Παράδοση τσαντών και παλτών στο βεστιάριο) και μάλλον μικρότερος από άλλες όπερες που έχω δει στην τηλεόραση. Η εμπειρία ήταν σίγουρα θετική αφού ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό αλλά δεν έβρισκα την ευκαιρία. Πιο συγκεκριμένα για το έργο, περίπου 30 χορευτές, άλλοτε όλοι μαζί και άλλοτε μόνο ένας από αυτούς, επεδειξαν υψηλής αισθητικής θέαμα σε μια σκηνή που συνδυάζε αρμονικά παραδοσιακά και σύγχρονα σκηνικά στοιχεία. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οτι ίσως πρώτη φορά παρακολουθησα κάποιου είδους παράσταση με τόση υπερβολή στην κίνηση που όμως είχε καλαισθησία. Επίσης εξαιρετική ήταν η ζωντανή μουσική από την ορχήστρα! Αναρωτιέμαι εάν μου δωθει η ευκαιρία ξανά εάν θα πάω να δω μπαλέτο. Μάλλον θα εξαρτηθει από το που, πότε, τι και με ποιους…

Μετά το Μοντιλιάνι μερικές μπύρες για να σβησουμε τη συγκίνηση μας…

Vasileios Garganourakis is at Meriton Grand Conference & Spa Hotel.

May 13, 2016Tallinn, Estonia

7η Μέρα – 13 Μαΐου 2016

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την κατανομή των μεταλλίων. Μόλις αποφασίστηκε ότι για χρυσό πάνε οι πρώτες 5 ομάδες και συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα…

Ο Χανς, αρχηγός της αποστολής της Δανίας, έκανε Παρουσίαση για το EUSO 2017 που θα γίνει στην Κοπεγχάγη. Εκτός από την παρουσίαση πληροφοριών, μας μοίρασε σακουλάκια με αντικείμενα που είναι υποδείξεις για τα θέματα του επερχόμενου διαγωνισμόυ! Επίσης, σαν χώρα των Lego που είναι η Δανία, μοίρασε στους αρχηγούς των αποστολών τυχαία κομμάτια από ένα Lego διαστημόπλοιο τύπου starwars. Η αποστολή που μας έβαλε ο Χανς είναι να συνεργαστούμε και να το συναρμολογησουμε μέχρι τη σημερινή τελετή λήξης. Και όπως βλέπετε από τις εικόνες έγινε χαμός!

Επειδή κάποιοι με ρωτησατε οι τιμές είναι Αμόλυβδη 1,05 diesel 0,98 και τα Marlboro 3,40 όλα σε ευρώ!

Το σακουλάκι με τις υποδείξεις για τα θέματα του #euso2017 περιείχε τα παρακάτω 3 αντικείμενα. Οποίες έχει ιδέες για το μπορεί να είναι τα θέματα, Παρακαλώ να μας τις κοινοποιησει!

Λίγο πριν την αναχώρηση για την τελετή λήξης του #euso2016.

Πλησιάζοντας την τελετή λήξης #euso2016

Ο Έλληνας πρέσβης στην Εσθονία κ. Κωνσταντίνος Κατσαμπης ενώνεται με την ελληνική αποστολή στην τελετή λήξης του #euso2016

Τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε: Σε σύνολο 5 χρυσών, 19 αργυρών και 22 χάλκινων μεταλλίων, οι ελληνικές ομάδες απεσπασαν ένα αργυρό, για το ΓΕΛ Κολλεγίου Αθηνών, και ένα χάλκινο μετάλλιο για το Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας! Χρυσό μετάλλιο και πρώτη θέση για την ομάδα της Γερμανίας. Αλλά, όπως είπε και στην ομιλία του ο Michael Cotter, πρόεδρος του EUSO, σημασία δεν έχει το χρώμα του μεταλλίου αλλά οι φίλοι και οι εμπειρίες που κέρδισαν τα παιδιά με τη συμμετοχή τους στο #euso2016. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους καθηγητές των μαθητών, και μέντορες της αποστολής, που με περισσεια υπομονή και κόπο, πολλές φορές εκτός του διδακτικου τους ωραρίου, προετοιμασαν τους μαθητές τος για το διαγωνισμό μεταδιδοντας τους γνώσεις και αποθέματα ψυχικής διάθεσης. Τέλος, με τη σειρά μου και εγώ θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους παραπάνω που έκαναν τη συμμετοχή μου ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ένα ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό στην προσωπική και επαγγελματική μου πορεία!!! Να είστε όλοι καλά και σας εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες για τη συνέχεια!

Με δυσκολία συγκρατουνται τα δάκρυα κατά τον αποχαιρετισμο των βορειων και νοτιων μεντορων που αύριο παίρνουν διαφορετικούς δρόμους επιστροφής.

Η Εσθονία μας αποχαιρετά από το Ταλίν με την παρακάτω θέα από το δωμάτιο μου κατά τις 11 παρά το βράδυ… Να ευχηθώ σε όλους σας ένα Καλό βράδυ και να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διαδικτυακους φίλους, προσωπικούς και του σωματείου της ΠΑΝΕΚΦΕ, που μας συντροφεύατε τις μέρες του #euso2016. Τα όμορφα μηνύματά σας, μας έδιναν χαρά και μας στήριζαν στη δύσκολη προσπάθειά μας!

Μοιραστείτε: