Πρόγραμμα για την εκμάθηση των Συντελεστών Χημικών Εξισώσεων

Οι συντελεστές των χημικών εξισώσεων είναι μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές γυμνασίου αλλά και λυκείου. Το ChemBalancer είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει λογισμικό και φύλλο εργασίας για την εκμάθηση της σωστής εξισορρόπησης μιας χημικής εξίσωσης.

Χρησιμοποίησα το chemBalancer στη Χημεία της Γ Γυμνασίου και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Το δυνατό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να βλέπουν οι μαθητές τα μόρια των ενώσεων ή στοιχείων καθώς πειραματίζονται με διάφορους συντελεστές. Έτσι οπτικοποιείται ο κανόνας της διατήρησης των ατόμων σε αντιδρώντα και προιόντα. Επίσης φαίνεται ιδανική λύση για τις μελλοντικές γενιές των μαθητών όπου θα έχουν όλοι τη δυνατότητα του προσωπικού υπολογιστή στην τάξη.

Η αρχική έκδοση του chembalancer (online έκδοση) έχει γραφτεί από τον γερμανό εκπαιδευτικό Sulan Dun. Στην επικοινωνία μου με τον συγγραφέα, για να πάρω τον πηγαίο κώδικα και την άδεια του για την μετάφραση, έμαθα ότι την πρώτη προσπάθεια για μετάφραση είχε κάνει ο συνάδελφος Νίκος Καλογερόπουλος.

Η παρούσα έκδοση του λογισμικού (classic_chemBalancer_gr.zip) είναι σε μορφή ιστοσελίδων (δεν χρειάζεται εγκατάσταση κάποιου προγράμματος) και δουλεύει με οποιοδήποτε φυλλομετρητή (Internet Explorer, Mozilla Firefox και άλλους) χωρίς τη χρήση σύνδεσης Internet. Το λογισμικό και μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα διάρκειας 2 διδακτικών ωρών με χρήση φύλλου εργασίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.

Συνημμένα αρχεία:

Μοιραστείτε: