Τα λογισμικά που πρέπει να κατέχει κάθε εκπαιδευτικός

Παρακάτω σας παρουσιάζω τα λογισμικά που προτείνω στον κάθε εκπαιδευτικό. Για να υπάρχει επιλογή και ο καθένας να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Οι παρακάτω προτάσεις προέκυψαν από την εμπειρία μου στη χρήση των νέων τεχνολογιών για τους σκοπούς του μαθήματος. Όλα τα λογισμικά έχουν δοκιμαστεί και η φιλοσοφία είναι όσο το δυνατόν να είναι δωρεάν. Ο αρχικός τίτλος του άρθρου ήταν «Τα 10 λογισμικά που πρέπει να κατέχει κάθε εκπαιδευτικός”. Κατα την τελευταία ενημέρωση στις 24 Δεκ 2013 αφαιρέθηκε το 10 από τον τίτλο καθώς η λίστα όλο και μεγαλώνει.

Διαχείρηση Aρχείων pdf

Adobe Reader (Δωρεάν): Προβολή Aρχείων pdf

adobe-reader-logo Το Adobe Reader έχει γίνει μεγάλο, αργό να φορτώσει και περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι χρήστες δεν θα χρειαστούν σχεδόν ποτέ. Το Foxit PDF Reader 3.0 έχει μερικές χρήσιμες λειτουργίες, όπως η υποστήριξη πολυμέσων και επιλογές κατανομής περιεχομένου, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση στα PDF αρχεία σας.

PDFCreator (Δωρεάν): Μετατροπή Αρχείων σε pdf

PDF-Creator-logoΟι τελευταίες εκδόσεις του Adobe Acrobat έχουν γίνει πολύ μεγάλες σε μέγεθος και απαιτήσεις σε μνήμη και ισχύ επεξεργαστή. Aυτό το πρόγραμμα γρήγορα και εύκολα μετατρέπει αρχεία σε μορφή PDF, και είναι δωρεάν (απαιτείται μόνο μια απλή εγγραφή δίνοντας το email σας). Διατηρώντας τα γραφικά στο ελάχιστο (δεν θα κερδίσει διαγωνισμούς ομορφιάς), οι χρήστες είναι σε θέση γρήγορα και εύκολα να περιηγηθούν στο πρόγραμμα και να επιτελέσουν το έργο τους.

ABBYY Finereader: Πρόγραμμα OCR

ABBYY-Finereader-iconΈνα πολύ δυνατό OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων) λογισμικό για τη δημιουργία επεξεργάσιμων αρχείων από σάρωση εγγράφων σε χαρτί, αρχεία PDF και ψηφιακές φωτογραφίες. Η εφαρμογή φτάνει πέρα από τις τυπικές δυνατότητες OCR, όπως η αναγνώριση σελίδα προς σελίδα με την επεξεργασία σύνθετων πολλαπλών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένου και της αρχικής τους δομής.

Πολύ χρήσιμο αν θέλετε να μετατρέψετε τα σχολικά βιβλία (μορφή pdf από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) σε Microsoft Word. Επίσης μπορείτε να πάρετε φωτογραφία ενός κειμένο που σας ενδιαφέρει και με αυτό το πρόγραμμα να το μετατρέψετε επίσης σε Microsoft Word.

Δεν χρειάζεται κανένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή για να δουλέψει. Είναι ιδανικό για να αναπαράγετε τα βίντεο που κατεβάζετε από Youtube (flv) χωρίς να χρειαστεί να τα μετατρέψετε σε avi.

Mozilla Firefox (Δωρεάν): Φυλλομετρητής

firefox-512-noshadowΟ Mozilla Firefox είναι ένα φυλλομετρητής όπως τον Internet Explorer. Σε σχέση με τον Internet Explorer είναι πιο ασφαλής (για ιστοσελίδες που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό), πιο γρήγορος (έχει λιγότερες απαιτήσεις μνήμης), είναι επεκτάσιμος (μπορείτε να εγκαταστήσετε λειτουργίες για τις ανάγκες σας π.χ. να κατεβάζετε εύκολα βίντεο από το Youtube) και υποστηρίζει πολλές γλώσσες (και Ελληνικά).

Οι χρήστες που χρησιμοποιούν Mozilla Firefox έναντι Internet Explorer αυξάνονται μέρα με την μέρα. Το μόνο ίσως αρνητικό είναι όι κάποιες ελάχιστες ιστοσελίδες είναι κατασκευασμένες ώστε να έχουν τη μέγιστη συμβατότητα με τον Internet Explorer και ίσως σας προκαλέσουν μικρά προβλήματα.

Πακέτο συμβατότητας για Microsoft Office 2007 (Δωρεάν)

Microsoft Office logo 2010Με την εγκατάσταση του πακέτου συμβατότητας, οι χρήστες που έχετε ήδη Microsoft Office 2000, Office XP, Office 2003, θα είστε σε θέση να ανοίξετε, να αλλάξετε και να σώσετε αρχεία με τα νέα επιθέματα αρχείων Word (.docx), Excel (.xlsx), PowerPoint (.pptx) του Office 2007.

Πολυλεξικό Magenta

2e9d99921849631a22676b6d26c455d8Mεταφραστικά λεξικά γενικής χρήσης (Αγγλικό, Γαλλικό, Ιταλικό, Γερμανικό), ειδικά λεξικά ορολογίας (ιατρικών επιστημών, οικονομίας, εμπορίου) αλλά και Ελληνικά λεξικά συνωνύμων.

Google Earth (Δωρεάν)

Google_Earth_logoΤο Google Earth σας επιτρέπει να μεταβείτε οπουδήποτε στη Γη για να δείτε δορυφορικές εικόνες, χάρτες, έδαφος, τρισδιάστατα κτίρια, από γαλαξίες στο μακρινό διάστημα μέχρι φαράγγια στον ωκεανό. Μπορείτε να εξερευνήσετε πλούσιο γεωγραφικό περιεχόμενο, να αποθηκεύσετε τα μέρη στα οποία περιηγηθήκατε και να τα μοιραστείτε με άλλους.

7-zip (Δωρεάν): Συμπίεση-Αποσυμπίεση αρχείων

logo-7zipΠολλά αρχεία στο δίκτυο κυκλοφορούν σε συμπιεσμένη μορφή zip. Ένα πρόγραμμα για την συμπίεση/αοσυμπίεση είναι απαραίτητο και το 7-zip είναι δωρέαν και πολύ αποδοτικό.

Μοιραστείτε: