Τα συγγραφικά εργαλεία του ερευνητή

Από το ξεκίνημα της διδακτορικής μου διατριβής ψάχνω χρήσιμα προγράμματα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την ερευνητική εργασία μου. Τα λογισμικά που παρουσιάζονται παρακάτω είναι προς την κατεύθυνση της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες μιας και η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών ανήκει σε αυτές. Η λίστα θα βρίσκεται σε συνεχή ανανέωση.

Zotero

standaloneΤο Zotero είναι ένα ερευνητικό εργαλείο για τη διαχείριση βιβλιογραφικών αναφορών (βάση δεδομένων) που είναι σε μορφή πρόσθετου (add-on) του φυλλομετρητή Mozilla Firefox και παρέχει στους χρήστες αυτόματη πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πληροφορίες από πηγές που διατίθενται στο διαδίκτυο. Μερικά από τα δυνατά του χαρακτηριστικά είναι:

  • Η αυτόματη ανάκτηση (με το πάτημα ενός εικονιδίου) πληροφοριών (τίτλος, συγγραφείς, έτος κτλ) για μία δημοσίευση από πολλές ιστοσελίδες εκδοτικών οίκων ερευνητικών περιοδικών καθώς επίσης από το Google Scholar και το Amazon.com.
  • Η αποθήκευση της βάσης δεδομένων στο server του Zotero.org για είναι διαθέσιμη από οποιοδήποτε υπολογιστή.
  • Η δημιουργία βιβλιογραφίας στο κείμενο word στο φορμά που έχετε επιλέξει σέρνοντας απλώς (drag and drop) τις καταχωρήσεις από τη βάση δεδομένων

APA Lite for College Papers

apaΤο APA είναι το στάνταρ στυλ διαμόρφωσης για τη συγγραφή εργασιών (άρθρων και διατριβών) στις Κοινωνικές Επιστήμες. Αυτός ο συνοπτικός οδηγός βασίζεται στη τρέχουσα πλήρη έκδοση του APA Publication Manual (6th edition) και περιέχει οδηγίες για τη διαμόρφωση του κειμένου, των διάστιχων, των τίτλων, της βιβλιογραφίας και πολλά άλλα.

Μπορείτε να το κατεβάσετε και σε pdf εδώ.

Οδηγός Microsoft Word 2007 για τη συγγραφή της διατριβής σας

7144.9780735670440x_3827B2EAΑυτός ο συνοπτικός οδηγός από το University of Michigan με πληροφορίες για το πως θα σας βοηθήσει το Microsoft Word 2007 στη διατριβή σας. Όταν ξεκίνησα τη διατριβή μου είχα να πάρω μια δύσκολη απόφαση όσο αφορά τον κειμενογράφο που θα χρησιμοποιήσω: Microsoft Word ή Latex;
Έχω δουλέψει και τα δύο προγράμματα και το καθένα έχει τις δυνατότητες και αδυναμίες του. Κατέληξα στο Microsoft Word 2007 για την ευκολότερη ανταλλαγή αρχείων με συνεργάτες, στη συγγραφή της εργασίας μου δεν θα χρειαστεί να υπάρχουν μαθηματικές εξισώσεις (όπου το Latex υπερτερεί κατά κράτος), το Microsoft Word 2007 έχει διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν οι πρόγονοί του.

Κατεβάστε τον οδηγό από το σύνδεσμό Word_Dissertation

vgargan Written by:

Είμαι ο Βασίλης Γαργανουράκης και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Φυσικός και εργάζομαι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όποτε βρίσκω χρόνο, αποτυπώνω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μέσω του vgargan.gr.