Τα λογισμικά του ερευνητή των Κοινωνικών Επιστημών

Από το ξεκίνημα της διδακτορικής μου διατριβής ψάχνω χρήσιμα προγράμματα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την ερευνητική εργασία μου. Τα λογισμικά που παρουσιάζονται παρακάτω είναι προς την κατεύθυνση της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες μιας και η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών ανήκει σε αυτές. Η λίστα θα βρίσκεται σε συνεχή ανανέωση.

Zotero

Το Zotero είναι ένα ερευνητικό εργαλείο για τη διαχείριση βιβλιογραφικών αναφορών (βάση δεδομένων) που είναι σε μορφή πρόσθετου (add-on) του φυλλομετρητή Mozilla Firefox και παρέχει στους χρήστες αυτόματη πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πληροφορίες από πηγές που διατίθενται στο διαδίκτυο. Μερικά από τα δυνατά του χαρακτηριστικά είναι:

  • Η αυτόματη ανάκτηση (με το πάτημα ενός εικονιδίου) πληροφοριών (τίτλος, συγγραφείς, έτος κτλ) για μία δημοσίευση από πολλές ιστοσελίδες εκδοτικών οίκων ερευνητικών περιοδικών καθώς επίσης από το Google Scholar και το Amazon.com.
  • Η αποθήκευση της βάσης δεδομένων στο server του Zotero.org για είναι διαθέσιμη από οποιοδήποτε υπολογιστή.
  • Η δημιουργία βιβλιογραφίας στο κείμενο word στο φορμά που έχετε επιλέξει σέρνοντας απλώς (drag and drop) τις καταχωρήσεις από τη βάση δεδομένων

APA Lite for College Papers

Το APA είναι το στάνταρ στυλ διαμόρφωσης για τη συγγραφή εργασιών (άρθρων και διατριβών) στις Κοινωνικές Επιστήμες. Αυτός ο συνοπτικός οδηγός βασίζεται στη τρέχουσα πλήρη έκδοση του APA Publication Manual (6th edition) και περιέχει οδηγίες για τη διαμόρφωση του κειμένου, των διάστιχων, των τίτλων, της βιβλιογραφίας και πολλά άλλα.

Μπορείτε να το κατεβάσετε και σε pdf apalite.pdf.

Οδηγός συγγραφής ερευνητικών και επιστημονικών κειμένων με το Microsoft Word 2007

Αυτός ο συνοπτικός οδηγός από το University of Michigan με πληροφορίες για το πως θα σας βοηθήσει το Microsoft Word 2007 στη διατριβή σας. Όταν ξεκίνησα τη διατριβή μου είχα να πάρω μια δύσκολη απόφαση όσο αφορά τον κειμενογράφο που θα χρησιμοποιήσω: Microsoft Word ή Latex;
Έχω δουλέψει και τα δύο προγράμματα και το καθένα έχει τις δυνατότητες και αδυναμίες του. Κατέληξα στο Microsoft Word 2007 για την ευκολότερη ανταλλαγή αρχείων με συνεργάτες, στη συγγραφή της εργασίας μου δεν θα χρειαστεί να υπάρχουν μαθηματικές εξισώσεις (όπου το Latex υπερτερεί κατά κράτος), το Microsoft Word 2007 έχει διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν οι πρόγονοί του.

Κατεβάστε τον οδηγό από το σύνδεσμo Word_Dissertation.pdf

Hi-Q MP3 Voice Recorder

Το Hi-Q είναι μία από τις πιο ισχυρές εφαρμογές καταγραφής φωνής. Καταγράφει σε MP3 και αυτό καθιστά τα αρχεία ήχου συμβατά με τα πάντα. Μαζί με αυτό, μπορείτε να το ανεβάσετε αυτόματα στο Dropbox μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή. Έρχεται επίσης με υποστήριξη widget, τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιο μικρόφωνο στη συσκευή σας θέλετε να χρησιμοποιήσετε (υποθέτοντας ότι έχετε περισσότερους από έναν), υποστήριξη για μεταφορά Wi-Fi, έλεγχο κερδών και πολλά άλλα. Η πληρωμένη έκδοση προσθέτει επίσης μερικά ακόμα χαρακτηριστικά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν υποστηρίζει εγγραφή τηλεφωνικών κλήσεων.

Κατεβάστε το από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hiqrecorder.free

Μοιραστείτε: