Το Χρυσό βιβλίο πειραμάτων Χημείας

Το Χρυσό βιβλίο πειραμάτων Χημείας (The Golden Book of Chemistry Experiments) είναι ένα βιβλίο στην αγγλική γλώσσα που εκδόθηκε στη δεκαετία του ’60 και είχε ως στόχο να εξηγήσει σε παιδιά πώς να φτιάξουν ένα οικιακό εργαστήριο χημείας για τη διεξαγωγή απλών πειραμάτων.

Κατά τη γνώμη μου, είναι από τα καλύτερα βιβλία πειραμάτων χημείας κυρίως λόγω των απλών οδηγιών και υλικών που χρησιμοποιεί, της εικονογράφησης και του εκτεταμένου εύρους θεματολογίας. Θεωρητικά, υπάρχουν μόνο 126 αντίτυπα του βιβλίου αυτού σε βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Κάποιες φορές μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο στο eBay για περίπου $600 – $700.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, το βιβλίο αποσύρθηκε από τη κυκλοφορία με την αιτιολογία ότι τα πειράματα και οι πληροφορίες που περιέχονται ήταν πολύ επικίνδυνα για το ευρύ κοινό. Εδώ είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο:

Δοκιμή καθαρότητας υδρογόνου: Συλλέγουμε το υδρογόνο σε δοκιμαστικό σωλήνα και φέρνουμε ένα αναμμένο σπίρτο στο στόμα του σωλήνα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 25. Το Υδρογόνο αναμεμιγμένο με αέρα εκρήγνυται με ένα απότομο «Παφ”. Το καθαρό υδρογόνο καίγεται με ένα υπόκωφο «ποπ”.

Το βιβλίο μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ.

Μοιραστείτε: