Ξέρουμε τι τρώμε;

Αναμφίβολα η δημοσιογραφική εκπομπή “Θεματική βραδιά” του Στ. Κούλογλου της ΕΤ1 ήταν από της καλύτερες της ελληνικής τηλεόρασης. Ανάμεσα στα πολλά θέματα που την απασχόλησαν ήταν και το θέμα της σύγχρονης διατροφής με τίτλο “Ξέρουμε τι τρώμε;”.

Αυτό που την διαφοροποιούσε από άλλες όμοιες της ήταν οι σοκαριστικές μαρτυρίες κάποιων ανθρώπων της βιομηχανίας των τροφίμων για τον τρόπο που παρασκευάζονται οι τροφές μας σήμερα. Επίσης μέρος της συζήτησης ήταν αφιερωμένο στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και στην αναγκαιότητα λήψης πρωινού γεύματος για την πνευματική τους απόδοση στο σχολείο.

Αφού βρήκα την εκπομπή στο διαδίκτυο έπρεπε να την επεξεργαστώ (κόψε-ράψε) ώστε η διάρκεια της και η θεματολογία της να είναι κατάλληλη για χρήση μέσα στην τάξη. Το αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Δείτε τα αποσπάσματα της εκπομπής “Θεματική βραδιά” του Στ. Κούλογλου με θέμα “Ξέρουμε τι τρώμε;” της ΕΤ1 (22/03/2007)

{flvremote}http://users.dod.sch.gr/vgargan/download/inclass/Thematikh vradia_Diatrofi_clip.flv{/flvremote}

Για να αποθηκεύσετε το βίντεο σε φορμά flv πατήστε εδώ. Για να το αναπαραγετε χρησιμοποιήστε το VLC player (θα το βρείτε στο άρθρο: Τα 10 λογισμικά που πρέπει να έχει κάθε εκπαιδευτικός).

Μέσα στην τάξη

Με αφορμή την παράγραφο “Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο” του σχολικού βιβλίου Βιολογίας Α Γυμνασίου έδειξα το παραπάνω βίντεο στην τάξη και είπα στους μαθητές να κρατήσουν όλες τις απαραίτητες σημειώσεις ώστε να απαντήσουν στο σπίτι στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συγχρονης διατροφής;
  • Γιατί πρέπει οι μαθητές να τρώνε πρωινό;
  • Τι είναι τα μεταλλαγμένα προιόντα;
  • Ποιοί είναι οι κανόνες της σωστής διατροφής;

Ενημέρωση (12 Φεβρ 2011)

Ευτυχώς τη φετινή τηλεοπτική σεζόν (2010-11), ο Στ. Κούλογλου επιστρέφει αυτή τη φορά στο κανάλι της ΝΕΤ για να συνεχίσει να μας ενημερώνει για ενδιαφέροντα θέματα. Μέσα σε αυτά είναι ακόμα μία εκπομπή με θέμα τη διατροφή (συνέχεια του “Ξέρουμε τι τρώμε;”) με τίτλο αυτή τη φορά “Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες”.

Δείτε την εκπομπή “Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα” του Στ. Κούλογλου με θέμα “Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες” της ΝΕΤ (02/02/2011)

Πεινασμένος Πλανήτης

Πρίν μερικά χρόνια ο φωτογράφος , Peter Menzel, αποφάσισε να επισκεφτεί 24 διάφορετικές χώρες στον κόσμο και να φωτογραφίσει. Η ιδέα ήταν, να φωτογραφίσει τις οικογένειες με τα τρόφιμα που καταναλώνουν σε μία βδομάδα και τι λεφτά ξοδεύουν για αυτά .

hungry_planet.jpg

Το βιβλίο που έκδοσε μετά ονομάζεται Hungry Planet, και εκτός απο τις ωραίες φωτογραφίσεις εκλπήτει η διαφορά μεταξύ των χωρών . Προσέξτε τις φωτογραφίες, τα τρόφιμα , το κόστος, τα μέλη κάθε οικογένειας και τι είδους τρόφιμα καταναλώνουν. Πολύ ενδιαφέρον !

Hungry_Planet.pps

vgargan Written by:

Είμαι ο Βασίλης Γαργανουράκης και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Φυσικός και εργάζομαι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όποτε βρίσκω χρόνο, αποτυπώνω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μέσω του vgargan.gr.