Η Harriyet από το Κουσάντασι

Αυτή είναι η Harriyet, η μαμά της Leziz Özgümüş Uyanık, που συναντήσαμε στο Κουσάντασι και μας είπε πολλά και διάφορα στα κρητικά(!). Η ίδια γεννημένη στην Τουρκία, μας λέει ότι οι γονείς της έζησαν στο Καβουσι Ιεράπετρας πριν μετακινηθουν στο Μοναστηράκι (στα σημερινά Σκόπια) και στη συνέχεια εγκατασταθουν στην Τουρκία. Στα 79 της χρόνια, σα γνήσια κρητικιά που είναι, το σώμα και το πνεύμα της χαίρει ακρας υγείας και κυρίως έχει ανεξάντλητη όρεξη για ζωή.

Είπε λέξεις που είχα καιρό να ακούσω (του βαλε σούφερα, να φρουκατε ο άντρας τσι γυναίκας… ) και χάρηκε πολύ που τις ήξερα και συζητούσαμε το τι σημαίνουν. Εχει κάνει πολλά ταξίδια και έχει πάει και δυο φορές στην αραπιά (δηλ. στη Μεκκα της Σαουδικής Αραβίας) για να γίνει Χατζηνα αλλά έχει μεγάλο παράπονο που δεν έχει πάει ακόμα στην Κρήτη. Το μαντηλι το βάλε τα τελευταία χρόνια γιατί δεν είναι μπλιο κοπελοπουλα αλλά παρόλο που έχει πεθάνει ο άντρας της δεν το κάνει απόφαση να βάλει τα μαύρα. Κάνει ακόμα τους ντολμαδες όπως τους κάνουν στην Κρήτη, δηλαδή με μπόλικη γέμιση, και όχι σαν λεπτό πουρακι που τους κάνουν οι Τούρκοι. Αγαπάει και πιστεύει στον Τσιπρα και ας είναι απιστος (έχει τη γυναίκα του χωρίς στεφάνι και τα παιδιά του χωρίς βάφτιση).

Μας κέρασε από τη βυσσιναδα που είχε φτιάξει μόνη της, την καλύτερη που έχω πιει, με ελάχιστη ζάχαρη και λίγο κιτρικο οξύ για να ρυθμίσει την οξύτητα! Έγραψα σε βίντεο όλη μας τη συζήτηση αλλά με παρακαλεσε να μην την δημοσιοποιησω. Θέλω να ευχαριστήσω τη Leziz και την οικογένειά της για τη θερμή τους υποδοχή και ελπίζω να βρεθούμε ξανα κάπου στην Ελλάδα ή στην Τουρκία!

Μοιραστείτε: