Με τον Onur ξανά στο Κουσάντασι

Με τον Onur Bal γνωρίστηκαμε πριν 2 χρόνια στο Weesp της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εθνικών αντιπροσώπων του δικτύου εκπαιδευτικών European Schools Project (ESP). Η έλξη ήταν αμοιβαία και μάλλον αναπόφευκτη. Η γιαγιά του Onur γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο και ήρθε στο Selcuk της Τουρκίας με την ανταλλαγή των πληθυσμων. Ο Onur θυμοταν πολύ καλά από μικρό παιδί να του λέει η γιαγιά του εκφράσεις όπως ‘Φάε παιδί μου’ και ‘Ιντα κάνεις παιδί μου;’.

Από τη γνωριμία μας και μετά κράτησαμε επαφή μέσω διαδικτύου με την προσμονη να βρεθούμε ξανά και την απορία εάν ο ένας καταφέρει να επισκεφθει στον τόπο του άλλου. Σήμερα βρεθήκαμε, ηπιαμε τις ρακες μας όπως κάνουν οι σωστοί Κρητικοί, και με τη βοήθεια του Γιώργου ξετυλίξαμε κουβέντες για τους λαούς μας, τις κυβερνήσεις μας, τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία και καταλήξαμε με ένα εξαιρετικό φουρνιστο χαλβα με τραγανη κρούστα από ταχινι.

Με χαρά έμαθα ότι σχεδιάζει ταξίδι το επόμενο καλοκαίρι στην Κρήτη με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του με σκοπό να αναζητήσει τις δικές του ρίζες. Του είπα να μαζέψει ότι πληροφορίες μπορεί για τον τόπο καταγωγής της γιαγιάς του, να μου τις στείλει και θα κάνω ότι μπορώ για να τον βοηθήσω… Εις το επανιδειν καλέ μου φίλε…

Μοιραστείτε: