Ο Ντούσαν από τη Σερβία

Σήμερα θα σας γνωρίσω τον Ντούσαν από τη Σερβία. Τον συνάντησα σε μια παραλία της βόρειας Εύβοιας και αιτία να πιάσουμε την κουβέντα ήταν που του φάνηκε παράξενο που με είδε να καθαρίζω και να τρώω αυγά από αχινους! Ο Ντούσαν ζει στο Βελιγράδι με την οικογένειά του, τη γυναίκα του που ξεκίνησε να σπουδάζει φυσική αλλά διέκοψε για οικονομικούς λόγους και το γιο του που πάει στο δημοτικό και φαίνεται στη φωτογραφία. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζεται στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου και γκαζιου της Σερβίας. Του αρέσει πολύ η Ελλάδα και επισκέπτεται τα τελευταία 5 καλοκαίρια διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα με προτίμηση στους μη δημοφιλής.

Ο Ντούσαν είναι ένας από τους πολλούς που γνώρισα φέτος το καλοκαίρι που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του και οι λόγοι είναι περίπου οι ίδιοι. Οι μισθοί τα τελευταία 5 χρόνια έχουν περικοπει, αναγκάζεται να πληρώνει επιπλέον για την εκπαίδευση του γιου του (φροντιστήρια για αγγλικά, κολυμβητηριο κτλ) και θεωρεί ότι η χώρα του δεν εννοείται καθόλου από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ήδη μιλάει με εταιρία στην Σαουδική Αραβία όπου και εάν πάνε όλα καλά θα μετακομίσει με την οικογένειά του. Το ισχυρότερο κίνητρο για την απόφαση του είναι ότι εκεί ο γιος του θα πηγαίνει σε διεθνές (international) σχολείο και θα έχει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον του.

Μιλήσαμε για τρομοκρατία (εχει δουλέψει με σύντομα συμβόλαια σε πετρελαϊκες εταιρίες στη Λιβύη και έχει άποψη για τις ισλαμικες χώρες) για μπάσκετ και για το εκπαιδευτικό σύστημα. Εντύπωση μου έκανε η άποψη του Ντούσαν ότι τα τελευταία χρόνια τα σχολεία στη Σερβία έχουν ‘μαλακωσει’. Για παράδειγμα, μου είπε ότι παλιότερα όταν έκαναν μια αταξια οι μαθητές, οι γονείς μαλωναν τα παιδιά τους ενώ σήμερα μαλωνουν μάλλον τους δασκάλους…

Μοιραστείτε: