Πεζοπορία Λιμνάκαρο – Αφέντης Χριστός – Σελάκανο

Αυτή ήταν η πρώτη μου πεζοπορία με μαύρη ετικέτα δηλ. διάρκειας 10 ωρών και πάνω και υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 1000μ. Όπως είναι φυσικό, σκέψεις για το εγχείρημα υπήρχαν τόσο δικές μου όσο και φίλων που κατέχουν αλλά η καλή φυσική κατάσταση που διάγω την τελευταία περίοδο με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου και να δεχτώ την πρόκληση.

Για την ακρίβεια μας πήρε 10,5 ώρες για να διανύσουμε περίπου 16χλμ ξεκινώντας από το οροπέδιο Λιμνάκαρο στα 1130μ, φτάνοντας στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού στα 2153μ και τερματίζοντας στον οικισμό Σελάκανο στα 917μ. Ο καιρός ήταν σύμμαχος, αφού περίπου στο μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής η ελαφριά συννεφιά έκανε τις συνθήκες περπατήματος πολύ καλές. Το τοπίο επιβλητικό και η κρητική φύση στο γνώριμο πια ανοιξιάτικο οίστρο της. Η καταπληκτική θέα από την εκκλησία του Αφέντη Χριστού, βλέποντας σχεδόν το μισό δυτικό νομό Λασιθίου και το μισό ανατολικό νομό Ηρακλείου, αποζημίωσε την κάθε βαριά ανάσα της ανάβασης. Η ανομβρία της φετινής χρονιάς ήταν και εδώ εμφανής καθώς οι 2-3 πηγές που βρισκόταν στη διαδρομή είχαν ελάχιστο νερό και τα δύο φαράγγια εντελώς στεγνά.

Η πορεία απαιτούσε πολύ καλή φυσική κατάσταση τόσο σε επίπεδο αντοχής κατά την ανάβαση όσο και μυοσκελετικού συστήματος κατά την κατάβαση καθώς οι μεγάλες κλίσεις και το σαθρό έδαφος καταπονούσαν πολύ τις αρθρώσεις και γενικότερα τα κάτω άκρα. Η παρέα ήταν πολύ καλή όπως πάντα όμως επιπλέον λόγου του βαθμού δυσκολίας συμμετείχαν λίγοι και έμπειροι πεζοπόροι οι οποίοι με αρκετό χιούμορ και διάθεση για πειράγματα έκαναν τη διαδρομή ευχάριστη. Υπήρξαν μερικές ευτυχώς ελαφριές πτώσεις χωρίς ιδιαίτερους τραυματισμούς. Μέτα τις 7-8 ώρες πεζοπορίας, η κόπωση ήταν αρκετή για αρκετούς από μας και το μυαλό ήταν στραμμένο στο «πόσο θέλουμε ακόμα να φτάσουμε” και όχι στη φύση, η οποία στο προς το τέλος της διαδρομής ήταν πολύ όμορφη λόγο του δάσους Σελάκανου. Τέλος, η ωριαία στάση στην Ταβέρνα της Αγ. Παρασκευής για ρακή ή μπύρα συνοδείας υπέροχων μεζέδων ήρθε να ολοκληρώσει την αίσθηση ικανοποίησης της ημέρας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνοδοιπόρους και ιδιαίτερα τον αρχηγό Μιχάλη Καργιωτάκη για την όμορφη και μοναδική εμπειρία!

Μοιραστείτε: