Στα μέρη του παππού Γιάννη…

Πρέπει να μουνα καμία 10αρια χρονών παιδί όταν είπα για πρώτη φορά στον παππού μου το Γιάννη (φωτογραφία) ότι μια μέρα θα πάω στα μέρη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 1922 σε ηλικία 10 χρονών με την οικογένειά του για περάσει στη Σάμο και να καταλήξει στη Βασιλική της Ιεράπετρας. Ο παππούς Γιάννης πέθανε πριν αρκετά χρόνια αλλά η υπόσχεση, που το παιδικό αφελές μυαλό μου έδωσε πρώτα από όλους στον εαυτό του, έμεινε ζωντανή. Σήμερα λοιπόν, ερχομενος στο Κουσαντασι, αυτή η υπόσχεση πραγματοποιείται μετά από 30 ολόκληρα χρόνια!

Και τι δεν θα έδινα να ήταν τώρα εδώ μαζί ο παππούς μου, να μου δείξει που ήταν το σπίτι του, που είχαν τα μελίσσια τους και που άπλωναν τα σύκα τους για να τα ξεράνουν που τόσες φορές με μεγάλη νοσταλγία μου είχε διηγηθεί.

Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται ο παππούς μου Γιάννης Παπαδάκης ή «Γιαννάκης” όπως ήταν πιο γνωστός στη Βασιλική Ιεράπετρας όπου έζησε. Τη φωτογραφία ανέβασε στο Facebook ο Γιάννης Περάκης του Χρόνη που κατάγεται από το χωριό μας και χρόνια τώρα έχει το μεράκι να αποτυπώνει οτιδήποτε σχετικό με τη Βασιλική. Εκτιμώ ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί κάποιο καλοκαίρι στις αρχές δεκαετίας του 1990. Ο Γιάννης έχει αποτυπωσει πολύ καλά τη φυσικη έκφραση του παππού μου με το σοβαρό και βαθυστόχαστο ύφος που είχε όταν έπινε τον ελληνικό του στο καφενείο της πλατείας του χωριού. Αυτή η εικόνα μου ξύπνησε παλιές αναμνήσεις που έχω σαν παιδί και καθώς δεν έχω άλλη όμοια της έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα.

Μοιραστείτε: