Στα Μετέωρα…

Τη πρώτη μας και μοναδική συσκευή βίντεο την αγοράσαμε όταν ήμουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Ακόμα θυμάμαι την τόση γκρίνια που είχε ακούσει ο μακαριτης ο πατέρας μου για αυτό το βίντεο Hitachi που παρεμπιπτόντως δουλεύει ακόμα. Σαν μικρό παιδί που ήμουν, μου άρεσε να βλέπω ταινίες δράσης, πολεμικών τεχνών, σπαγγέτι ουεστερν (τότε έμαθα και τον ηθοποιό που εδερνε πολύ Μπαντ Σπενσερ) και για κάποιο λόγο είχα φάει κόλλημα με τα Τζέιμς Μποντ. Λοιπόν, σε ηλικία 10 ετών είδα όλα τα Τζέιμς Μποντ που είχαν γυριστεί μέχρι τότε!

Στο ‘Για τα μάτια σου μόνο’, που ήταν γεμάτο Ελλάδα, ήταν η πρώτη φορά που είδα τα Μετέωρα. Στο τέλος της ταινίας, ο Ροτζερ Μουρ σκαρφαλωνει σε ένα από τους επιβλητικούς βράχους των μετεωρων προκειμένου να φτάσει στο μοναστήρι του Αγ. Κυριλλου για να σώσει το κορίτσι και να ανακτήσει την κλεμμένη συσκευή αποκρυπτογραφησης ATAC.

Για να επισκεφθεί κάνεις τα Μετεωρα σήμερα δεν χρειάζεται να σκαρφαλωσει σε βράχια, ούτε να μπει σε καλάθια αφού οι έξι επισκέψιμες μονές έχουν εύκολη πρόσβαση άλλες με λιγότερα και άλλες με περισσότερα σκαλιά. Εισιτήριο 3 ευρώ πληρώνουν μόνο οι μη Έλληνες επισκέπτες που μου δημιούργησε άσχημη εντύπωση αφού η μπροστινή μου κυρία ήταν ομογενής από Αμερική και έγινε ζήτημα εάν θα πληρώσει ή όχι.

Οι εσωτερικοι χώροι είναι υψηλής αισθητικής που είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έχει βάλει το δακτυλάκι του κάποιος άξιος αρχιτέκτονας. Οι ξύλινες λιτές επενδύσεις κυριαρχούν και συνδυάζονται με διακριτικους φωτισμούς και απαλές ψαλμώδιες. Οι τοιχογραφιες, άλλες παλιές άλλες καινούργιες, έχουν μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα που προέρχεται από την Κρητική σχολή αγιογραφίας. Η μονή αρνητική αίσθηση δημιουργείται από την πληθώρα των επισκεπτών που στην πλειοψηφία τους είναι από ομοθρησκες χώρες (π.χ. Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία) αλλά και από χώρες που δεν περιμένεις (π.χ. Κορέα).

Ενδιαφέρον έχουν οι τοιχογραφιες Ελλήνων αρχαίων φιλοσόφων και ποιητών ανάμεσα σε αγίους της εκκλησίας στην Ιερά Μόνη της Μεταμορφωσης του Σωτήρα. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει οι Άγγλοι για να τιμήσουν το μεγάλο φυσικό Ισαάκ Νευτωνα τοποθετώντας το άγαλμα του στο παρεκλήσι του Trinity College στο Cambridge.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι τα Μετέωρα ανήκουν αδιαμφησβητητα στους 10 κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα. Αυτό το ξεχωριστό μέρος όπου το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο συνδυάζεται με την ανθρώπινη μοναχική παρέμβαση πρέπει ο καθένας μας να επισκεφθεί!

Μοιραστείτε: