Στο Άγιο Γάλας της Χίου

Στο σπήλαιο του Αγίου Γάλας. Το Άγιο Γάλας είναι μια εγκαταλημενη μονή στα βόρειο δυτικά της Χίου, λίγο μετά τη θέα με τις ανεμογεννητριες να ποζάρουν μπροστά από τα Ψαρά. Η μονή είναι χτισμένη μπροστά στην είσοδο ενός σπηλαιου και το όνομα της πήρε από το νερό που ρέει στους σταλακτιτες και έχει όψη γάλακτος λόγω του διαλυμενου ανθρακικου ασβεστίου.

Ο θρύλος λέει ότι η μόνη χτίστηκε μετά από την ιαση μιας πριγκιποπουλας λόγω του θαυματουργου νερού που είχε βρει καταφύγιο στο σπήλαιο αφού ο βασιλιάς πατέρας της την είχε διώξει λόγω κάποιας ανιατης ασθένειας που είχε. Από τη μονή σώζονται η εκκλησία και κάποια λίγα κελιά μοναχων. Το βόρειο μέρος του νησιού δεν προτιμάται από τους τουρίστες καθώς η 1,5 ώρα οδήγησης από την πόλη σε δρόμο με συνεχείς στροφές λειτουργεί αποτρεπτικα. Αποτέλεσμα ήταν να ήμαστε οι μοναδικοί επισκέπτες για όσο χρόνο μείναμε εκεί! Τα τελευταία χρόνια, την ευρύτερη περιοχή διαχειριζονται ο Νίκος και ο Δημήτρης, δύο νέα παιδιά που πίστεψαν στη δυναμική του χώρου και προσθέτουν κάθε χρόνο τη δική τους πινελιά με το αποτέλεσμα να φαίνεται να τους δικαιώνει. Ο Νίκος, που ανέλαβε την ξενάγηση μας, είχε να πει φοβερές και τρομερές ιστορίες με ίντριγκες, πάθη και φονους που εκτυλιχθηκαν στην κοινότητα γύρω από τη μονή.

Ο τόπος μας μάγεψε και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και την κουζίνα των παιδιών. Καθώς περιμέναμε να σερβιριστουμε διαβαζαμε τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που υπήρχαν διάσπαρτα πάνω στα τραπέζια. Πρωτότυπα πιάτα όπως μαστελοπιτακια, ομελέτα με άγρια χόρτα και τηγανητοι κολοκυθοανθοι γεμιστοι με ρύζι και τυρί μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημενους!

Περισσότερες εικόνες: https://goo.gl/photos/y6Au1MNU695zu5k2A

Ο χώρος της υπαίθριας ταβέρνας

Η αρχικήενημέρωση πριν την ξενάγηση στο σπήλαιο

Ο έγκυος άγγελος

Έκθεση φωτογραφίας με την καθημερινότητα στο χωριό πριν 50 χρόνια

Μέσα στο σπήλαιο

Μοιραστείτε: