Στον Κάμπο της Χίου

Οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και εγώ, γνωρίσαμε τον Κάμπο της Χίου από την ομόνυμη φίρμα αναψυκτικών που άρχισε να διαφημίζεται πρόσφατα στην τηλεόραση. Για αυτούς που ξέρουν παραπάνω, ο Κάμπος είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Γενοβέζοι στο νησί και οι Χιωτες προσπαθούν με σεβασμό και αγάπη να συνεχίσουν. Ένας καμπος με εσπεριδοειδη χωρισμενος σε κτηματα με περιτεχνους καφεδοκιτρινους μαντροτοιχους που το χρώμα τους παίρνουν από τους χαρακτηριστικους ασβεστολιθους της περιοχής.

Στα ίδια χρώματα είναι ντυμένο και κάθε χτίσμα που βρίσκεται εντός των κτημάτων, κάποια από τα οποία είναι πολύ εντυπωσιακά, με ένα τεράστιο ιδιαίτερο μαγγαναρι και μια μεγάλη δεξαμενή με μαρμαρινες λεπτομέρειες να ολοκληρωνουν το σκηνικό. Το κάθε κτήμα έχει να σου πει τη δική του ιστορία, για την ηλικία του, τη ματαιοδοξια των ιδιοκτητών του, την αγάπη και φροντίδα που του έχουν δώσει αλλά και πολλά άλλα. Μερικά από τα κτηματα, έχουν αναστηλωθει ώστε να λειτουργούν είτε ως ξενώνες, που σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος διαμονής παραπέμπει στην καλντερα της Σαντορίνης, είτε ως κατοικίες μόνιμες ή παραθεριστικες. Όσες φορές περιπλανηθηκα με τα πόδια για να δω ή να φωτογραφισω ξεχάστηκα και νόμισα ότι βρισκόμουν σε κάποια επαρχία της Ιταλίας.

ΕΠίσης άξιο αναφοράς είναι η φρέσκια μπύρα Χίου που παράγεται στον Κάμπο. Ελαφριά γεύση που σε παραπέμπει σε Weiss καθώς είναι αφιλτράριστη. Ο προσδιορισμός φρέσκια έγκειται στο ότι διατηρείται στο ψυγείο με ημερομηνία λήξης μερικούς μήνες μετά την παραγωγή (όσες ήπια είχαν ημερομηνία λήξης Σεπτεμβρίο ή Οκτώβριο 2016) σε αντίθεση με τις συμβατικες που έχουν περιθώριο ενός έτους. Στη Χίο τις βρίσκεις παντού!

Μοιραστείτε: