Πως να στείλετε αυτόματα με email τις απαντήσεις μίας φόρμας Google

Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλετε να στείλετε ένα ή περισσότερα email με τις απαντήσεις μιας φόρμας Google που έχετε δημιουργήσει. Ο παραλήπτης μπορεί να είστε είτε εσείς είτε αυτός που υπέβαλε τη φόρμα είτε κάποιος τρίτος. Δείτε πως μπορείτε να το κάνετε εύκολα, με πολλές επιλογές παραμετροποίησης, χρησιμοποιώντας το script FormEmailer.

Είτε ψάχνετε για να προσθέσετε ένα βασικό “Επικοινωνήστε μαζί μου” μορφή στην ιστοσελίδα σας ή χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια σύνθετη διαδικτυακή ψηφοφορία με όρους διακλάδωση, Google Docs είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για εσάς. Προσφέρει μια ποικιλία θεμάτων, δεδομένων φόρμας μπορούν εύκολα να εξαχθούν και, σε αντίθεση με άλλα λογισμικά δημοσκοπήσεις, έντυπα το Google Docs σας μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε αριθμό των απαντήσεων και είναι εντελώς δωρεάν.

Υπάρχει ένας περιορισμός όμως. Το Google Docs μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις οι άνθρωποι να υποβάλουν ηλεκτρονική φόρμα σας, αλλά, όπως φαίνεται στο παραπάνω screenshot, τα δεδομένα της φόρμας δεν περιλαμβάνεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα πρέπει να ανοίξετε το αντίστοιχο το Google Docs φύλλο για να δείτε τα δεδομένα μορφή η οποία δεν είναι πάντα μια πολύ βολική επιλογή.

Οι φόρμες Google είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε γεγονότα, να στείλετε μια έρευνα, δίνουν στους μαθητές ένα κουίζ, ή να συλλέγουν άλλες πληροφορίες σε έναν εύκολο, εναρμονισμένο τρόπο. Μια φόρμα του Google μπορεί να συνδεθεί σε ένα υπολογιστικό φύλλο Google. Εάν ένα λογιστικό φύλλο είναι συνδεδεμένο με τη μορφή, οι απαντήσεις θα αποστέλλονται αυτόματα στο υπολογιστικό φύλλο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χρήστες μπορούν να τις δείτε στο “Περίληψη των απαντήσεων” πρόσβαση στη σελίδα από το μενού απαντήσεις.

Έστω ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μία φόρμα όπου οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου υποβάλλουν τους βαθμούς τριμήνου για το μάθημά τους. Επίσης, θέλουμε τα στοιχεία της φόρμας (όνομα μαθητή, τάξη, τρίμηνο, βαθμός) να κοινοποιούνται με email στον διευθυντή του σχολείου και στον εκπαιδευτικό που υπέβαλλε τη φόρμα.

Ας δούμε πως θα το κάνουμε σε τρία βήματα:

[numblock num=”1″ style=”1″]Αρχικά πρέπει να δημιουργήσουμε τη φόρμα μας. Για να δημιουργήσουμε μια φόρμα Google πρέπει να έχουμε ένα Google λογαριασμό.[/numblock]

Η φόρμα μας θα μοιάζει κάπως έτσι:

vgargan Written by:

Είμαι ο Βασίλης Γαργανουράκης και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Φυσικός και εργάζομαι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όποτε βρίσκω χρόνο, αποτυπώνω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μέσω του vgargan.gr.