Εργαλεία για αποθήκευση αποσμασμάτων εικόνων

Εδώ θα σας παρουσιάζω το “Snapshot Tool”, ένα απλό και πολύ χρήσιμο εργαλείο του Adobe Reader που είναι άγνωστο στους περισσότερους. Με το “Snapshot Tool” μπορείτε να εξάγετε περιεχόμενο σε μορφή εικόνας από κάποιο αρχείο pdf σε άλλα προγράμματα (π.χ. word, powerpoint, excel κτλ) με επικόλληση. Ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να πάρετε εικόνες από κάποιο σχολικό βιβλίο (υπάρχουν σε αρχεία pdf στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου) και να τις μεταφέρετε σε κάποιο αρχείο π.χ. word για να φτιάξετε κάποια άσκηση ή σημειώσεις.

Παρακάτω σας δείχνω δύο παραδείγματα χρήσης των εργαλείων με αναλυτικές οδηγίες και τη βοήθεια εικόνων. (Μέσα σε παρένθεση θα βρείτε την τοποθεσία των εργαλείων αν χρησιμοποιείτε την ελληνική έκδοση του Adobe Reader).

Πως παίρνω εικόνες από αρχεία pdf

 1. Έστω ότι θέλουμε να πάρουμε την επιλεγμένη περιοχή (με κόκκινο) από το σχολικό Φυσικής Ε’ Δημοτικού και να την βάλουμε σε κάποιο αρχείο word.
 2. Capture

 3. Από το μενού επιλογών επιλέξτε Edit > Take snapshot.
 4. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σαρώνουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει.
  Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σαρώνουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει.

  Από το μενού επιλογών επιλέξτε Edit > Take snapshot

  Σύρρετε με το ποντίκι ώστε να καλύψετε την επιφάνεια που θέλετε να αντιγράψετε
  Σύρρετε με το ποντίκι ώστε να καλύψετε την επιφάνεια που θέλετε να αντιγράψετε

  [numblock num=”4″ style=”1″]Μόλις επιλέξουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει και ελευθερώσουμε το πλήκτρο του ποντικιου θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που μας πληροφορεί ότι η επιλεγμένη περιοχή έχει αποθηκευτεί. Πατάμε ΟΚ.[/numblock]

  Θα εμφανιστεί μήνυμα επιβεβαίωσης για την αντιγραφή της επιλογής
  Θα εμφανιστεί μήνυμα επιβεβαίωσης για την αντιγραφή της επιλογής

  Ανοίγουμε το αρχείο word και στο σημείο που μας ενδιαφέρει να βάλουμε την εικόνα, πατάμε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού. Από το παράθυρο διαλόγου που θα εμφανιστεί, επίλέγουμε “Επικόλληση” ή “Paste” αν έχετε αγγλική έκδοση του word.[/numblock]

  Επικολλήστε σε όποιο πρόγραμμα θέλετε (π.χ. word)
  Επικολλήστε σε όποιο πρόγραμμα θέλετε (π.χ. word)

  Η εικόνα σας είναι έτοιμη!

Αν θέλουμε την εικόνα σε μεγαλύτερο μέγεθος επιλέγουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση προβολής του αρχείου και κάνουμε την ίδια διαδικασία.

vgargan Written by:

Είμαι ο Βασίλης Γαργανουράκης και ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα Φυσικός και εργάζομαι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όποτε βρίσκω χρόνο, αποτυπώνω και μοιράζομαι τις σκέψεις μου με φίλους, γνωστούς και αγνώστους μέσω του vgargan.gr.